TROLLKREM

Dette er en av barndommens absolutte favoritter. Søtt, friskt, syrlig og luftig – ja, det er trollkrem. Det passer ikke bare til dessert, men er også perfekt på ferskt hjemmebakt brød, på rundstykker og på havrekjeks. Og for ikke å glemme på nystekte vafler. Lag en stor porsjon og frys ned det du ikke bruker i små begre – det tiner på kjøkkenbenken i løpet av kort tid.


 

Ingredienser:
1 kg tyttebær (ca 2 liter)
400 gram sukker
2 eggehviter

 

Slik gjør du:

  • Ha eggehvitene i en ren, tørr bolle – gjerne til en kjøkkenmaskin. Miks på lav hastighet til det skummer. Tilsett ¼ del av sukkeret og pisk videre på middels hastighet til skummet har doblet i volum.
  • Tilsett halvparten av bærene og resten av sukkeret og pisk videre på middels hastighet.
  • Når det er blitt rosa fast skum kan du stoppe piskingen. Rør inn resten av bærene med en slikkepott. Server!

Håper det smaker!

TIPS:

  • Du kan ha alle bærene i når du pisker, men da blir alle bærene pisket sund. Det blir da mer saft og den vil lekke ut og legge seg på bunnen av bollen. Jeg foretrekker derfor å ha en del hele bær i kremen.
  • Singelfrosne bær kan brukes med stort hell. La de bli halvtinte før du starter med trollkremen.
  • Hvis du bare ønsker å lage trollkrem til dessert og ikke ønsker å fryse ned noe, holder det å lage ¼ del av oppskriften til 4 personer: 250 gram bær, 100 gram sukker og 1 eggehvite.
  • Siden tyttebær er så syrlige, går det med en god del sukker. Hvis du synes det høres mye ut med 400 gram, kan du først ha i 300 gram og smake til før du eventuelt tilsetter mer.

LUKSUSBURGERBRØD AV BRIOCHEDEIG

Disse hamburgerbrødene er som skapt til den perfekte hamburgeren – de blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken og  tar burgeren din til nye høyder. Briochedeig er vanlig hvetedeig, men inneholder smør og egg, og det er det som gjør denne deigen mer luksuriøs. De er enkle å lage, men krever litt tid og planlegging om man følger fremgangsmåten til punkt og prikke. Tips om snarveier i bakingen og variasjon i størrelse får du om du leser videre. Hvis du vil ha gode burgerbrød på kortere tid, kan du heller bruke oppskriften du finner her


 

Ved mellomstore brød, ca 12 stykker
Ingredienser:

500 gram hvetemel
300 gram (3dl) helmelk
100 gram egg (2 mellomstore egg)

1 ss sukker
1 ½ ts salt
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
1 ½ ss vann
150 gram smør, romtemperert

2 eggeplommer til pensling
Sesamfrø

Slik gjør du:

  • Mål opp melken og eggene og ha det i bakebollen til en kjøkkenmaskin. Ha i hvetemelet og start maskinen. La den gå på middels hastighet til alt melet er blandet inn. Dekk til bollen med plast og la deigen hvile i ca 30 minutter (autolyse).
  • Bland gjær med vann i en kopp eller skål til den løser seg opp.
  • Etter hviletiden blander du salt og sukker inn i deigen. Deretter tilsetter du den oppløste gjæren.
  • Fortsett å la mikseren gå på middels hastighet mens du tilsetter smøret, som er skåret i terninger eller skiver. Tilsett litt om gangen og bland til alt er jevnt blandet inn. La maskinen fortsette å gå på middels hastighet i ca 15 minutter. Deigen er løs og litt klissete, men det skal den være.
  • Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve i 1 time i romtemperatur.
  • Sett bollen i kjøleskap over natten – 12-16 timer.
  • Dagen etter tar du deigen ut av kjøleskapet og veier den opp i emner. Jobb med deigen mens den er kald, for da er den fastere enn om du lar den komme opp i romtemperatur. Til store hamburgerbrød lager du emnene 150 gram, mellomstore 90 gram og til små sliders 55-60 gram.
  • Rull til boller og klem flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledd eller smurt stekeplate.
  • Dekk til og la heve i romtemperatur i 1-2 timer.
  • Visp sammen eggeplommene med litt melk og pensle det på brødene. Strø eventuelt over litt sesamfrø, valmuefrø, litt grovt salt eller bare la de være som de er. (hvis du ikke pensler vil jeg anbefale å dusje litt vann inn i ovnen)
  • Forvarm ovnen til 225º grader og stek de i 10-12 minutter på midterste rille. Avkjøl på rist.

     

TIPS:

  • Du kan hoppe over autolyseperioden (pkt. 1) hvis du vil gjøre det raskere. Da har du først de våte ingrediensene i bakebollen, smuldrer i gjæren og deretter tilsetter de tørre ingrediensene (bruker du tørrgjær blander du den inn i de tørre ingrediensene). Elt inn smøret og la maskinen gå ca 15 minutter.
  • Hvis du ikke vil la deigen stå i kjøleskapet 12-16 timer kan du ta den ut etter ca 2-3 timer. (Siden deigen er klissete, vil det være vanskelig å forme den til burgerbrød om deigen ikke er oppbevart kaldt).
  • Jeg foretrekker å bruke en silikonmatte når jeg deler og formen deigen, men et melet bakebord funker fint det og.
  • Du må gjerne dele burgerbrødene og legge de med snittflaten på grillen, i grillpanna eller på en brødrister rett før de fylles med alle godsakene.
  • Briochedeiger inneholder ofte mer egg. Du må gjerne bruke totalt 4 egg, men da bruker du mindre melk. Sett en bolle på vekten, ha i 4 egg og fyll opp med melk til alt veier 400 gram. Flere enn 4 egg kan gi mye eggesmak, men det er selvfølgelig smak og behag.
  • Burgerbrødene egner seg veldig godt til frysing, inntil 3 måneder. Før bruk lar du de tine i romtemperatur og varmer de opp i ovnen på varmluft (180 grader), i en grillpanne eller på brødristeren.


    Voliá…:-)

God ovnsheving…
 


Mellomstore burgerbrød, kort tid etter utforming….dette ser lovende ut..

 


Slik ser deigen ut etter 1 time heving i romtemperatur og deretter 3 timer i kjøleskapet


Deigen er ferdigblandet. Den er ganske løs, men har fin, silkeaktig tekstur

LAKSEPAKKER I FOLIE MED PESTO OG GRØNNSAKER

Laksepakker er en enkel måte å tilberede laks på. For barn er det spennende og lærerikt å være med på å lage dette. Pakkene kan stekes i ovnen, puttes på grillen og er også perfekte til å ta med på tur og steke på bål

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 600-700 gram laksefilet, i serveringsstykker
2 gulrøtter, i tynne staver
4-5 sjampinjonger, i skiver/staver
1-2 stilker stangselleri, i små staver
½ grønn paprika, i staver
1 glass rød eller grønn pesto
Salt og pepper

Tykk aluminiumsfolie

Tilbehør:
Rømme
Potetmos, poteter eller brød

 

Slik gjør du:

  1. Del opp aluminiumsfolie til hvert laksestykke – ha nok folie til at den kan brettes dobbel og pakkes rundt laksen og grønnsakene.
  2. Laksen skylles og tørkes og legges på hver sin aluminiumsfolie. Ha på 1-2 ts pesto på hvert laksestykke og stryk det jevnt utover.
  3. Kutt grønnsakene som beskrevet over. Fordel på hver side av laksestykkene.
  4. Kvern litt salt og pepper over laksen og grønnsakene.
  5. Hvis pestoen er tykk og ikke så “oljete”, kan du gjerne ha over litt olje eller legge en liten klatt smør i hver pakke.
  6. Pakk folien sammen rundt laksen og ha skjøten opp og legg på stekebrett. Hvis de grilles kan du gjerne ha litt åpning på toppen av folien slik at damp slipper ut.
  7. Bak midt i ovnen i ca 15 minutter på 180 grader eller stek på grillen i ca 15 minutter til alt er gjennomstekt.
  8. Servere med det tilbehøret du ønsker, gjerne litt rømme. Potetmos, rotmos eller kokte poteter passer godt ved siden av. Poteter kan også kuttes i tynne staver og legges i laksepakkene. Pakkene kan også serveres med litt godt brød ved siden av.

 

TIPS:

  • Variasjon: Mange typer grønnsaker passer godt i disse pakkene – for eksempel squash, sukkererter, purreløk, vårløk, tomater, minimais.
  • Hvis du ikke er så glad i pesto, kan du gjerne bare krydre laksen godt og ha på litt rømme. En skvett hvitvin eller soyasaus gir også god smak.


 

FYLTE PANNEKAKER

Hvem har vel ikke vært tomme for ideer når det gjelder middag, og ingen av de vanlige middagsrettene frister? Pannekaker med blåbær og ertesuppe er en slager, men slett ikke det eneste man kan lage av pannekaker, så hvorfor ikke prøve en ny vri. Eventuelle rester passer perfekt til å ta med på skole eller jobb til lunsj.

4 porsjoner
Ingredienser:
100 gram speltmel
100 gram sammalt hvete, fin
½ ts salt
½ ts oregano
3 dl melk
4 egg
2 ss smør, smeltet

Fyll:
400 gram kyllingkjøtt, strimlet
8 cherrytomater, delt i båter
Et stykke agurk, i terninger
Litt strimlet paprika
Noen salatblader, revet i mindre biter
1 boks mais

Karrimajones:
4 ss majones
1-2 ts karri
Litt salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Bruk en middels stor bolle og vei opp melet og ha i salt og oregano. Bland de tørre ingrediensene sammen med en visp, tilsett ca halvparten av melken og rør til en klumpefri røre. Tilsett resten av melken og visp inn eggene. Rør inn smeltet smør. Sett til side og la svelle ca 15 minutter.
  2. Gjennomstek kyllingstrimlene i litt olje og krydre med salt og pepper og ev. litt karri.
  3. Stek pannekakene – pass på at de ikke blir for tynne.
  4. Lag karrimajones ved å blande sammen majones og karri og smak til med salt og pepper.
  5. Spre karrimajones utover hver pannekake. Ha på grønnsaker og kylling og rull sammen.

Håper det smaker!!

LAKSEGRYTE MED ASIATISKE SMAKER – LAKSECURRY

En sunn og smakfull rett, der alle smakene og næringsstoffene bevares i gryta. Her er det brukt en enkel krydderpasta som er lagd fra grunnen, men det funker fint å kjøpe et glass med currypaste på supern. 

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 5-600 gram laksefilet, i små biter
1 rød chili, grovt delt
2 fedd hvitløk, grovt delt
1 bit fersk ingefær, grovt delt
½ gul løk, grovt delt
Litt fersk koriander (ev. persille)
1 ss fishsauce
1 boks kokosmelk
1 boks hermetiske tomater
150 gram aspargesbønner
½ lime, saften
Salt og pepper

Nøytral olje til steking
Ca 300 gram langkornet ris

Slik gjør du:

  • Kok ris etter anvisning på pakken.
  • Chili, hvitløk, ingefær, løk og koriander kjøres til en jevn masse (pasta) i en foodprosesser/blender. Stopp og skrap ned fra sidene underveis.
  • Fjern eventuelt skinn fra laksen og del opp i små stykker på ca 3×4 cm.
  • Varm opp en gryte eller stekepanne med høye kanter til middels varme og ha i litt olje. Ha krydderpastaen i pannen og la den frese 2-3 minutter.
  • Rør inn kokosmelk, hermetiserte tomater, fishsauce, limejuice og aspargsbønnene og la gryten småkoke 3-5 minutter.
  • Tilsett laksebitene og la de trekke med  ca 5 minutter – til de er gjennomkokte. Smak til med salt og pepper.
  • Litt kuttet koriander kan strøs på toppen av gryta. Server med ris og gjerne en liten skål med rømme for de som vil ha en klatt på toppen.

TIPS:

  • Variasjon: Mange typer grønnsaker passer godt i denne gryten – for eksempel sjampinjong, paprika, sukkererter, purreløk, gulrøtter, brokkoli osv.
  • Det er ikke absolutt nødvendig å lage krydderpasta av løk, chili osv. Det går også fint å bare kutte alt fint opp og frese det i panna. I så fall tilsettes hakket koriander (som skulle i krydderpastaen) mot slutten av koketiden eller at det bare strøs over når gryta er ferdig kokt. Kjøpt currypaste kan fint brukes istedenfor å lage krydderpastaen – et par teskjeer eller mer.

GRILLET YTREFILET AV SVIN MED HASSELBACKPOTETER OG GRØNNSAKER

Dette er ordentlig sommermat og passer perfekt når det er gjester rundt hagebordet. Til og med kresne små barn vil like dette.

Det smakte skikkelig godt!! Grønnsakene avviker litt fra oppskriften

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 800 gram ytrefilet av svin
1 ss ketchup
2 ss soyasaus
1 dl nøytral olje
2 ts urtekryder
Salt og pepper

Hasselbackpoteter:
6-8 mellomstore poteter
2 ss smør
Salt og pepper
1 ts paprikakrydder
Litt chilikrydder

Grillede grønnsaker:
5 sjampinjonger, i båter
1 gulrot, kuttet julienne
½ paprika, i strimler
½ squash, i terninger
2 ss olje
Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Skjær kjøttet fritt for sener og hinner – ikke skjær vekk fettet da det bare gjør kjøttet saftigere. Bland alle ingrediensene til marinaden. Vend kjøttet i marinaden og la det ligge og trekke til seg smaker. Hvis du ikke har et egnet fat til marineringen kan du gjerne bruke en dobbel brødpose. Det kan gjerne ligge i flere timer i marinaden i kjøleskap, men har du ikke tid til det kan det ligge i romtemperatur i en halvtime.
  • Sett ovnen på 225 °C.
  • Skrell potetene. Kutt av bunnen slik at de ligger støtt på en fjøl. Legg spisepinner på hver side av potetene og kutt hakk med 2-3 millimeters mellomrom. Potetene skal henge sammen i bunnen og spisepinnene forhindrer at du skjærer helt gjennom.
  • Legg potetene i en smurt ildfast form/fat. Pensle med smeltet smør og strø over krydder. Sett midt i ovnen. Steketiden avhenger av størrelsen, men det vil ta ca 40 minutter. Potetene skal være møre og ha en fin, gylden farge når de er ferdige.
  • Mens potetene står i ovnen er det tid for å grille ytrefileten. Grill den raskt på høy varme til alle sidene har fått fin farge. Demp temperaturen på grillen og la den ettersteke. Tykkelsen på fileter kan variere, og det er derfor vanskelig å si eksakt grilltid, men ca 30 minutter. Er du usikker på når den er ferdig kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer – fileten er medium stekt ved 70 °C, og gjennomstekt ved 76 °C.  La fileten hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.
  • Grønnsakene kan grilles i en aluminiumsform eller du kan lage en: brett en form til grønnsakene av et stykke tykk aluminiumsfolie. Brett folien dobbel og brett opp 3-4 cm høye sider. Spre de kuttede grønnsakene på dette og hell over olje og krydder. Grill i ca 8-10 minutter.
  • Skjær kjøttet i tynne skiver og server med poteter og grønnsaker. Ev. kan du servere kryddersmør ved siden av.

     

Ha et smakfullt måltid!!

TIPS:

  • Kjøttet kan gjerne bare pensles med olje og gnis inn med salt og pepper før grilling. Like før det er ferdig grillet ser det veldig glansfullt og smakfullt ut om det pensles med BBQ saus.

SANDWICHBRØD – PAIN VIENNOISE

Disse brødene blir ikke bare gode, de er dekorative med den blanke, snittede overflaten og veldig anvendelige. De kan brukes som pølsebrød, til å fylle med grønn salat og kjøttpålegg eller til for eksempel pulled pork og coleslaw. Utseendemessig kan de ligne bagetter, men disse er myke – inni og utenpå – og smaken er litt fyldigere og søtere. Dette er et østerriksk brød, men opprinnelse fra Wien.


Her er det fylt med salatblader, kyllingpålegg, fetaost, agurk, paprika og majones

9 brød á 100 gram

Ingredienser:
3 ¼ dl melk
25 gram gjær/2 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
1 ss sukker
2 ts salt
45 gram smør, romtemperert

Til pensling:
Egg og en klype salt

 

Slik gjør du:

  • Varm melken opp til ca 25 grader. Ha melken i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på lav hastighet. Vei opp det tørre og bland dette sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 7-8 minutter.
  • Tilsett smøret som er skåret i skiver/terninger. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn, det tar noen minutter. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  • Dekk til bollen og la heve 45-60 minutter, eller til den er doblet i størrelse.
  • Ta deigen ut på et bakebord og del den i ni like store emner. Hvert emne blir ca 100 gram. For penest resultat veier du deigen først og deler på det antallet brød du ønsker, slik at du finner eksakt vekt på hvert emne.
  • Trill emnene til boller og la de få hvile på kjøkkenbenken i 15 minutter – tildekket av et lett fuktet klede eller litt plastfolie.
  • Form bollene til avlange bagetter – ca 20-22 cm lange og legg på stekebrett med god avstand mellom.
  • Visp et egg med en klype salt og pensle hvert brød. Med et barberblad eller en skarp kniv snittes 10-15 skrå snitt i hvert av brødene.
  • Dekk til og la etterheve i ca 1 time.
  • Sett ovnen på 225 ºC.
  • Stekes på midterste rille i ca 15 minutter – til de har fått fin, gylden farge.
  • Sett på rist for avkjøling.
  • Fyll med ønsket fyll og nyt baksten.

 

TIPS:

  • Kjøleskapskald melk kan godt brukes. Hevingen går langsommere, men det utvikles mer smak i brødene. De oppgitte hevetidene må da forlenges.
  • Hvis du ønsker å bruke dem som pølsebrød, kan du gjerne lage dem litt mindre – ca 12 stykker av deigen.
  • I oppskriften som er brukt som utgangspunkt var det brukt 2 ss sukker.

 

Husk å pensle og snitte før de settes til etterheving