GRILLEDE HAMBURGERE MED POTETBÅTER

Her i gården lader vi opp til årets ferie. Om kort tid setter vi kursen mot USA – burgerens hjemland. Siden forrige gang har vi ofte drømt om en ordentlig amerikansk burger, og det er noe helt annet enn de man får servert på McDonald’s

Når man lager burgere hjemme, blir det veeeldig godt når man maler kjøttet selv, men det er ikke bestandig at man har tid og ork til det. Her har vi brukt karbonadedeig. Med potetbåter og en enkel dressing til, blir dette gode saker, og det kan serveres både til hverdag og fest. Hjemmebakte burgerbrød er uten tvil best, har du tid til det finner du link til en god oppskrift nedenfor.


Oh yes 🙂

4 porsjoner
Ingredienser:
600 gram karbonadedeig eller kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts Santa Maria Hvitløk & Urter krydder (ev. 1-2 fedd hvitløk, fint raspet)

Grilla potetbåter:
600 gram poteter, i båter
Salt og pepper
Chilikrydder
Paprikakrydder
Olje

Dressing:
1 ss ketchup
1 ss sennep
1 ss majones
1 ts agurkmix

Tilbehør:
Hamburgerbrød (du finner oppskrift på de på bildet her)
Cheddarost
Salatblader
Tomatskiver
Løkringer

 

Slik gjør du:

  1. Bland kjapt sammen ingrediensene til dressingen i en liten skål.
  2. Skrubb potetene godt og del hver potet i båter. Kok de på rist i ca 4-5 minutter. Hvis du ikke har en form for å grille de på, lager du enkelt en selv av dobbelt lag med aluminiumsfolie. Brett opp noen centimeter kanter på alle sidene slik at det ikke renner olje ned på grillen. Legg potetbåtene over i grillformen. Ringle over olje og deretter litt krydder. Snu litt på potetene og ha over litt mer krydder.
  3. Lag burgerne: Bland sammen karbonadedeig med krydder. Ikke bland mer enn nødvendig for å unngå at deigen blir seig. Form 5-6 burgere, gjerne på en fjøl kledd med plastfolie. Bruk eventuelt litt kald vann på hendene/redskapene.
  4. Sett formen med poteter på grillen før du begynner å grille burgerne. Hvor lang tid de trenger på grillen vil avhenge av potettype og størrelsen på båtene. Snu de eventuelt underveis.
  5. Pensle burgerne med litt olje og stek de på grillen. Når det pipler ut kjøttsaft på den ene siden er de klare for å bli snudd. Stek videre på andre siden. Ha eventuelt på ost. Legg burgerne på indirekte varme. Legg lokket på grillen og la burgerne få godgjøre seg 3-4 minutter – til de er gjennomstekte.
  6. Varm gjerne hamburgerbrødene på grillen.
  7. Server rykende varme burgere med brød, poteter, dressing, løkringer, tomatskiver og salat.

 

Dig in and enjoy!!

 

TIPS; Litt raspet ost kan blandes inn i karbonadedeigen – ca 50 gram til denne oppskriften.


Ready to eat ya 🙂


🙂


Potetbåtene i en hjemmelaget grillform…


Disse burgerne inneholder litt raspet ost – ca 50 gram

NYDELIGE BURGERBRØD

Dette er en av våre favorittoppskrifter når vi skal ha de ekstra gode burgerbrødene – til gjester eller til en skikkelig god lørdagsburger. De blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken. Briochedeig skal normalt settes kaldt i mange timer før den bakes ut, men her har vi hoppet over noen trinn for å gjøre det enklere og raskere. Siden dette er en “rik” deig, er det umulig å få den fattig på smak, selv om vi har kuttet ned på forhevingen – som er tiden da smakene utvikler seg 🙂

Ca 11 stykker
Ingredienser:
2,5 dl melk
2 mellomstore egg
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
1 ss sukker
1 ½ ts salt
150 gram smør, romtemperert
Egg til pensling
Sesamfrø

 

Slik gjør du:

  • Finn frem alle ingrediensene. Mål opp smøret og skjær det i skiver eller terninger slik at det raskere blir romtemperert. Melken kan brukes kjøleskapskald eller varmes til romtemperatur, ca 25 ºC.
  • Ha alle ingrediensene, unntatt smøret, i bakebollen til en kjøkkenmaskin og la den gå i ca 8-10 minutter på lav til middels hastighet (hvis du bruker fersk gjær og foretrekker å løse den opp i deigvæsken før de tørre ingrediensene tilsettes, må du gjerne gjøre det).
  • Tilsett smøret litt etter litt mens maskinen fortsetter å gå. Smøret skal blandes jevnt inn i deigen, så la deigen eltes i ca 5 minutter. Øk hastigheten og la deigen gå noen runder på høy hastighet. Deigen er litt løs, men det skal den være.
  • Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve til den er doblet i størrelse – ca 1 til 1 ½ time i romtemperatur.
  • Del deigen opp i emner på ca 90 gram – det blir ca 11 burgerbrød.
  • Rull til boller og klem de litt flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledd eller smurt bakeplate.
  • Dekk til og la heve i romtemperatur til de er doblet i størrelse, ca 1 time.
  • Forvarm ovnen til 225 ºC.
  • Visp sammen egg med en klype salt og pensle det på brødene med lett hånd. Strø eventuelt over litt sesamfrø.
  • Stek de i ca 12-14 minutter på midterste rille, til de er gylne og fine.
  • Avkjøl på rist.

     

TIPS:

  • Briochedeiger inneholder ofte mer egg. Du må gjerne doble mengden egg og bruke mindre melk. Ha 4 egg i et desilitermål og fyll opp med melk til det til sammen blir 3,5 desiliter. Flere enn 4 egg kan gi mye eggesmak, men det er selvfølgelig smak og behag.
  • Har du dårlig tid? Hvis du må lage disse på kortere tid, kan du varme melken til ca 30 grader og kutte ned på forhevingstiden, eller bare bake burgerbrødene ut rett etter at deigen er ferdig eltet. Ikke kutt ned på etterhevingen, da blir de tunge og kompakte.
  • Deigen kan lages kvelden i forveien og settes kaldt over natten.
  • Burgerbrødene egner seg veldig godt til frysing, inntil 3 måneder. Før bruk lar du de tine i romtemperatur og varmer de opp i ovnen på varmluft (180 ºC), i en grillpanne eller på brødristeren.

BAKT PASTA MED KJØTTDEIG OG MOZZARELLA

Dette blir en enkel og smakfull hverdagsmiddag, uten så alt for mange ingredienser eller anstrengelser. Den freses og kokes litt på plata, før den settes i ovnen for å få osten til å smelte. For å spare oppvask er det perfekt å bruke en gryte som kan settes i stekeovnen, men det går også fint å bruke en stekepanne og deretter ha alt over i en ildfast form – bruk det du har tilgjengelig.


 

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 300 gram pasta
500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 bokser hakkede hermetiske tomater (ev. tomatpurè + vann)
1 ss oregano
1 ts paprikakrydder
Salt og pepper
100 gram spinat
1 kule fersk mozzarella
Litt revet hvitost eller parmesan
Litt olje til steking

Forslag til tilbehør:
Bagetter eller godt brød

 

Slik gjør du:

  1. Hvis du har en gryte med litt høye kanter som tåler å settes i stekeovnen, er den fin å bruke. En stekepanne og en ildfast form kan ogå brukes.
  2. Forvarm ovnen til 230 ºC.
  3. Kok pastaen i saltet vann, men ikke kok den helt ferdig, hell av kokevannet og skyll den under kald vann når det gjenstår ca 2 minutter av den oppgitte koketiden.
  4. Varm opp gryten med litt olje.
  5. Stek kjøttdeigen mens du smuldrer den opp til små biter. Når kjøttdeigen er smuldret opp og begynner å få stekeskorpe, har du i finhakket løk og lar den frese med til kjøttdeigen har fått farge og løken er blitt blank.  Tilsett hvitløk, oregano og paprikakrydder og la det frese med litt.
  6. Hell over hermetiske tomater. Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter.
  7. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer av de andre krydderene (chilipulver, timian, basilikum og kajennepepper passer også godt hvis du vil ha litt mer futt i smaken).
  8. Bland sammen kjøttsausen med pasta og vasket spinat. Ha over litt raspet ost og mozzarella. Sett gryten (eller den ildfaste formen) på rist midt i ovnen og la stå i ca 20 minutter, litt lenger hvis du vil ha den litt mer brunet på toppen.


Kjøttsaus, pasta og spinat er blandet sammen…


Toppet med mozzarella og hvitost og satt i ovnen…snart middag
 

SMULDREPAI MED RABARBRA

Rabarbra er syrlig og friskt, og egner seg perfekt i en smuldrepai, og enklere enn dette kan det nesten ikke bli. Med litt is eller vaniljesaus ved siden av blir det en flott dessert, men passer også utmerket ved siden av en kaffekopp. Det er en perfekt blanding av søtt og syrlig.
Rabarbra er en grønnsak, men bruksområdene er mer lik de som er for frukt: safting, sylting, til supper, kompotter og kake- eller paifyll. Det finnes flere typer rabarbra – den med røde stilker er mindre syrlig enn de med grønne. Her er det brukt rabarbra av den røde typen.

Ingredienser:
350 gr rabarbra, i 1-2 cm biter
90 gr (1 dl) sukker
1 ½ ts ekte vaniljesukker
1 ½ ss maisenna
1/2 ts kanel (valgfritt)

Smuldredeig:
75 gram speltmel eller hvetemel
75 gram lettkokte havregryn
75 gram sukker, gjerne demerarasukker
75 gram smør, romtemperert
75 gram mandler, finhakket

En paiform, 25 cm i diameter, eller annen ildfast form

Slik gjør du:

  • Forvarm stekeovnen til 190 ºC og smør en ildfast form.
  • Lag smuldredeigen. Bland spelt, havregryn og sukker i en bolle. Smuldre smøret i det tørre og bland inn hakkede mandler. Dette skal bli til en smuldrete masse.
  • Kutt av topp og bunn på rabarbrastilkene og del i 1-2 cm biter, og ha de over i en arbeidsbolle.
  • Ha sukker, vaniljesukker, maisenna og eventuelt kanel over rabarbraen og rør sammen.
  • Ha rabarbrablandingen over i den smurte formen, og fordel et jevnt lag med smuldredeigen over.
  • Stek på rist midt i ovnen i ca 30-35 minutter, til toppingen er blitt gylden og litt sprø.
  • Serveres lunken med is eller vaniljesaus.

 

TIPS:

  • Hvis rabarbraen er blitt litt træna (trevlete), kan den kokes noen minutter i litt vann. Visste du forresten at rabarbraene ikke blir træna før den blomstrer, så hvis man klipper av blomsterstilken, slik at den ikke kan komme i blomst, vil den holde seg fint utover sommeren.
  • Det passer fint med epler sammen med rabarbra. Kutt opp et eple i terninger og bland sammen med rabarbraen.
  • Paien lages enkelt glutenfri. Bytt ut melet med glutenfri kakemiks, og havregrynene med havregryn som er merket med glutenfri.
  • For å få paien laktosefri, byttes smøret ut med laktosefritt smør. Server laktosefri is eller vaniljesaus ved siden av.
  • Hvis den skal serveres til noen som ikke tåler mandler, er det bare å kutte ut mandlene – det er ikke nødvendig å regulere mengden på de øvrige ingrediensene.


Rabarbraen er blandet med sukker, maisenna og vaniljesukker..

SVENSK KLADDKAKA MED VALNØTTER

 Kladdkaka, et enkelt og høyt elsket bakverk i nabolandet, og det er ikke uten grunn. Den røres raskt sammen hvis det dukker opp uventede gjester, eller om et akutt behov for sjokoladekake skulle melde seg. Den inneholder ingredienser som de fleste har i hus til en hver tid, og sist men ikke minst: den har alle kvaliteter en god sjokoladekake skal ha. Den er svenskenes svar på brownies, og skal være litt “kladdig” i midten, og må derfor ikke stekes for lenge. Bitterheten fra valnøttene demper søtsmaken og gjør at den ikke virker søt og mektig.


Kjempeenkel og nydelig kake

Ingredienser:
100 gram smør
150 gram (1,7 dl) sukker, gjerne 50/50 hvitt/brunt
4 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
2 egg
60 gram (1 dl) hvetemel
1/2 dl valnøtter, grovt hakket (kan sløyfes)

Bærcoulis, som du finner oppskrift på her, eller friske bær og is
Springform, 22 cm
Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 175 ºC.
  • Smelt smør i en kjele som rommer ca 2 liter og rør inn sukker. Ta kjelen av platen.
  • Bland kakao, vaniljesukker og salt i det smeltede fettet. Tilsett eggene, ett om gangen, under omrøring. Rør inn siktet mel til slutt.
  • Ha røren over i en smurt springform og strø over valnøtter. Stek kaken på rist i nedre delen av ovnen i ca 20 minutter.  Kaken skal være litt “løs” i midten.
  • Server kaken lun med en frisk bærsaus til. Friske bær og is smaker også godt ved siden av.

Tips:

  • Kaken egner seg veldig godt som dessert. Siden bunnen er lav og løs, er det ikke enkelt å flytte hele kaken fra springformen og over på et kakefat uten å snu den opp ned. I så fall kan du kutte ut valnøttene eller strø de på etter at kaken er snudd på fat. Kaken kan også drysses med et tynt lag melis eller kakao.
  • Kaken kan eventuelt deles i serveringsstykker og anrettes på fat, det blir penere skjæreflate om kniven dyppes i varmt vann før man skjærer.
  • Allergivennlig: kaken kan enkelt gjøres glutenfri ved å bytte ut hvetemel med glutenfri melblanding – eks. Toro kakemiks. Vei opp 60 gram eller ha 1,25 dl glutenfritt mel (siden glutenfritt mel har en annen tetthet enn hvetemel, blir det mer av det enn når man måler hvetemel i dl).
  • For laktosefri variant byttes smør ut med et laktosefritt alternativ.


Her er kaken servert med is og friske bringebær..