PANERT SEIFILET MED RØMMESAUS

Seifilet er rimelig, sunt og en klassiker på norske middagsbord. Her har den fått en god panering og en nydelig rømmesaus.
Den passer like godt som søndagsmiddag som til hverdags. Lykke til over grytene 🙂

4 porsjoner
Ingredienser
700 gram seifilet, uten skinn og bein
Smør/olje til steking

Panering:
3 ss hvetemel
2 ts salt
½ ts pepper
1 egg
4 ss griljermel (malt tørket brød)

Saus:
1 boks (3 dl) seterrømme eller Crème Fraîche
2 ss hvitvin (valgfritt)
1 kryddermål karri
1 ts dill eller litt frisk klippet gressløk
Salt og pepper

Tilbehør:
7-800 gram poteter
Råkost
Sitronbåter

 

Slik gjør du:

 • Lag råkost og gjør potetene klare til koking.
 • Skjær fileten i serveringsstykker og tørk dem godt hvis nødvendig.
 • Bland sammen mel, salt og pepper i en pose eller på en tallerken.
 • Visp egget lett i en vid skål.
 • Fordel griljermel utover på en tallerken.
 • Vend fiskestykkene i hvetemelblandingen, deretter i egg og til slutt i griljermel.
 • Varm opp en stekepanne til forholdsvis høy temperatur med litt olje/smør. Legg fisken i panna, senk til middels temperatur og la fisken bli gyllenbrun på begge sider – ca 3-4 minutter steketid på hver side, men det avhenger av tykkelsen på stykkene. Legg fisken over på et serveringsfat.
 • Ha rømme og hvitvin i stekepannen og gi det et oppkok. Smak til med krydder.
 • Server fisken med kokte poteter, råkost, rømmesaus og gjerne noen sitronbåter til de som ønsker å ha det over fisken.

   

Nyt et herlig måltid!

Tips:

 • Stekt løk smaker godt ved siden av.
 • Hvitvinen i sausen  kan utelates. Ha gjerne litt sitronsaft i stedet, prøv med 1 ts.
 • Magrere saus: velg en mager type Crème Fraîche i stedet for seterrømme. Lettrømme skiller seg lett ved koking, men om du er forsiktig med oppvarmingen kan det gå fint.
 • Allergivennlig: Retten blir glutenfri ved å erstatte hvetemel med en glutenfri meltype og ved å velge glutenfritt griljermel.  Det går også fint å enkelpanere, dvs. å kutte ut melet og bare vende fisken i egg og deretter i glutenfritt griljermel som er krydret med salt og pepper. Det blir et laktosefritt måltid ved å kutte ut smør til stekingen, og å bytte ut seterrømme med et laktosefritt alternativ.

LITEN FOCACCIA I JERNPANNE

Focaccia er helt nydelig, og passer utmerket som tilbehør til så mye; ved siden av supper og salater, til tapasretter og mye annet. Deigen er ganske løs, men den skal bare tippes over i pannen, så man trenger knapt røre den med hendene. Rykende fersk focaccia er best. Denne blir ikke så stor, mer er allikevel stor nok til å servere til 5-6 personer.

 

Ingredienser:
350 gram (3,5 dl) vann
1 ss olivenolje
1 ts honning/sukker/sirup
½ pakke fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
400 gram hvetemel eller finbakstmel
1 ts salt
3-4 soltørkede tomater

Fersk rosmarin
Flaksalt
God olivenolje

Jernstekepanne, ca 30 cm i diameter som tåler ovnsvarme

 

Slik gjør du:

 • Ha kaldt eller romtemperert (ca 25 grader) vann i bakebollen. Bruker du fersk gjær kan den smuldres i vannet og kjøres i maskinen mens du måler opp de øvrige ingrediensene. Ha i honning og olivenolje. Ha i mel og salt og la deigen kjøres på middels hastighet i ca 8 minutter i maskinen.  Denne deigen vil bli klissete, så den vil ikke komme til å slippe bakebollen. Del tomatene i små biter og tilsett disse og la de blandes jevnt inn.
 • Dekk til bakebollen og la heve ca 1 time i romtemperatur.
 • Pensle en jernstekepanne med et godt lag meg olivenolje. Skrap deigen ut av bakebollen og over i pannen, ha eventuelt litt mel eller olje på fingrene og jevn den utover om nødvendig, eller bare bruk en deigskrape til dette. Dekk til, enten med lokk som tilhører pannen eller litt folie. La etterheve 45-60 minutter.
 • Varm opp ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 • Bruk fingrene eller skaftet på en tresleiv til å stikke hull i deigen. Ha ev. olje eller mel på fingrene først. Sett litt rosmarin i hullene, eller hakk opp og strø over. Hell over ca ½ dl olivenolje og dryss over flaksalt.
 • Sett pannen inn nedenfor midten av ovnen på en rist, og stek til brødet har fått en gylden skorpe, det tar ca 25 min.
 • Ta pannen ut av ovnen og ringle over litt olivenolje.
 • Hvis brødet skal serveres fra pannen, foretrekker vi at brødet løftes opp på pannekanten slik at kondensen kan slippes ut og ikke samler seg på bunnen og gjør brødet bløtt på undersiden.
   

Tips:

 • Hvis du ikke har en jernstekepanne, går det helt utmerket å bare ha deigen på en stekeplate.
 • Hvis du ikke har av de saftige tomatene i olje, kan tørre soltørkede tomater brukes. Kutt de i biter og hell over en liten mengde varmt vann og la de stå og mykne noen minutter før de tilsettes i deigen.
 • Har du en jernpanne i mindre størrelse, rundt 25 cm i diameter, er det bare å minske deigmengden, bruk 300 gram mel og 2 ¾ dl  vann, og litt mindre av de andre ingrediensene.
 • Har du god tid kan gjærmengden minskes. Deigen kan med fordel forheves i et par timer eller mer, da er 1 ts tørrgjær/10 gram fersk gjær nok.
 • Har du dårlig tid, kan forhevingen hoppes over. Tipp da deigen over i pannen med en gang den er eltet. Da må deigen få lengre tid til etterheving for ikke å bli kompakt. (Dette tipset er litt skummel å gi, for det kan gå galt hvis temperatur er for høy, men her kommer det likevel; har du en avslått kokeplate som er litt lunk i, kan pannen settes dit for etterheving)


  Deigen er klar..
   


 • Smør pannen godt med olje..


 • Klar for ovnen..


 • Maten er servert 😉

SKOLEBOLLER

Nybakte skoleboller med en god klatt vaniljekrem, melisglasur og kokos på toppen, er perfekte smaker sammen. Når de attpåtil er hjemmebakte, er de unektelig mye bedre enn de man kjøper. Disse blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken – og er absolutt verdt innsatsen. Her er det brukt en enkel hjemmelaget vaniljekrem, som er omentrent like kjapp å lage som en fra pose.

 

Ca 15 stykker
Ingredienser:

Hvetedeigen:
1 egg
4 dl melk
30 gram fersk gjær/3 ts tørrgjær
750 gram hvetemel
100 gram sukker
1 ts kardemomme
 ½ ts salt
125 gram smør, romtemperert

Vaniljekremen:
En klype salt
2 ss sukker
1 ½ ss maisenna
½ vaniljestang/ ¼ ts vaniljepulver
3 dl h-melk
2 eggeplommer

Topping:
Melis
Melk eller vann
Kokosmasse

 

Slik gjør du:

 1. Finn frem alle ingrediensene til deigen. Mål opp smøret og skjær det i skiver eller terninger slik at det raskere blir romtemperert hvis det er kaldt. Melken kan brukes kjøleskapskald eller varmes til romtemperatur, ca 25 ºC for å få den raskere i gang.
 2. Ved bruk av fersk gjær: Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre i gjæren. Start maskinen. Imens veies de tørre ingrediensene og tilsettes så i bakebollen. La maskinen gå på sakte hastighet i ca 10 minutter.
 3. Ved bruk av tørrgjær: Ha alle ingrediensene i bakebollen, unntatt smøret. Start maskinen og la den gå på sakte hastighet i ca 10 minutter.
 4. Tilsett smøret litt etter litt mens maskinen fortsetter å gå. Smøret skal blandes jevnt inn i deigen, så la deigen eltes i ca 5 minutter. Øk hastigheten og la deigen gå noen runder på høy hastighet.
 5. Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve til den er doblet i størrelse – ca 1 til 1 ½ time i romtemperatur.
 6. Oppslag: Del deigen i emner på ca 100 gram – det blir ca 15 stykker. Rull til boller og klem de litt flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledde eller smurte bakeplater.
 7. Dekk til og la heve i romtemperatur til de er doblet i størrelse, ca 1 – 1 ½ time.
 8. Lag vaniljekremen: Mål opp salt, sukker og maisenna og ha det i en kjele med tykk bunn. Visp det sammen med en ballongvisp, dette gjøres for å blande ingrediensene sammen og for å fjerne klumper.
 9. Splitt vaniljestangen på langs med en kniv og skrap ut frøene. Ha vaniljestangen og frøene i kjelen.
 10. Hell gradvis melken i kjelen mens du visper. Visp inn eggeplommene. Blandingen må være klumpefri.
 11. Sett på platen og varm sakte opp under stadig omrøring. Når det koker senker du temperaturen og lar det småkoke i 1 minutt, hele tiden under konstant visping. Kremen skal nå tykne. Ta kjelen av platen.
 12. Forvarm ovnen til 220 ºC.
 13. Trykk en god fordypning i midten av alle bollene og fyll med vaniljekremen. Bruk skje eller fyll krem i en liten plastpose, klipp av et hjørne og sprøyt kremen i hullene.
 14. Stek de i ca 10-15 minutter på midterste rille, til de er gylne og fine.
 15. Avkjøl på rist.
 16. Rør sammen melis med litt vann eller melk til en passe tykk melisglasur. Smør glasuren rundt kremen på bollene og dryss over kokos.

 

Nyt store munnfuller av herlighetene 😉

 

Tips:

 1. Vaniljepulver i kremen er frø fra vaniljestenger som man får kjøpt i små bokser i dagligvareforretninger. Vaniljesukker kan også brukes, bruk da ekte vaniljesukker som inneholder ekte vanilje og ikke syntetisk fremstilt vanillin.
 2. Deigen kan lages kvelden i forveien og settes kaldt over natten.
 3. Skolebollene kan fryses, uten melisglasur og kokos.


Forhevingen er unnagjort…klar for oppslag


Her har bollene etterhevet og er klar for fyll og deretter steking..


Her skal vaniljekremen sprøytes i bollene, men om man bare lager en enkel porsjon, går det like greit å bare ha kremen i bollene med en skje..


Snadder 🙂

KONJAKKSAUS MED SJAMPINJONG

Dette blir en nydelig og fyldig saus, som passer utmerket til for eksempel kalvefilet, svinefilet, biff og kylling. Sausen kan også lages uten konjakk, men den tilfører noe helt eget og bør være med

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 300 gram sjampinjong, i båter
1 sjalottløk, finhakket
1 ss mel/maisenna
3 ss konjakk
2,5 dl fløte
2 ss soyasaus
Salt og pepper
Litt smør til steking
Eventuelt stekekraft fra kjøttet
2 ss hakket persille

 

Slik gjør du:

 1. Smelt smør i en stekepanne/kjele, eller bruk samme panne som du eventuelt har stekt kjøtt i, og fres løken på middels varme. Tilsett sjampinjong og la den frese med noen minutter.
 2. Dryss over mel/maisenna og rør om.
 3. Tilsett konjakk, soyasaus og fløte. Kok opp og la småkoke et par minutter.
 4. Hvis du har noe kraft fra steking av kjøtt, tilsettes det. Reduser eventuelt litt på mengden fløte.
 5. Smak til med salt og pepper, og dryss over hakket persille før servering.

  Ha et smakfullt måltid!!