TYRKISK BRØD STEKT I PANNE – BAZLAMA

Bazlama er et tyrkisk brød som har mange likhetstrekk med pitabrød, men det er et mykere brød som stekes raskt i en stekepanne. Under stekingen blåser det seg opp og får et hulrom i midten. Det kan fylles med alskens godsaker, eller så kan man bare legge fyllet på toppen, for brødet er så mykt at det lett kan brettes sammen. Brødet kan serveres ved siden av gryteretter og supper, men passer også godt ved siden av grillmat. Bazlama med gresk salat med rødløk og fetaost er en enkel og smakfull hverdagsfavoritt hos oss.

4-5 stykker
Ingredienser:
250 g hvetemel
1 ts tørrgjær
½ ts salt
½ ts sukker
1 ts olivenolje
1 ¾ dl (175 g) væske, (bare vann eller vann+melk/yoghurt)

Slik gjør du:

  1. Mål opp hvetemel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Bland raskt sammen.
  2. Væsken: Her kan man bruke vann som er rundt 35 °C. Ved bruk av vann+melk/yoghurt, kan man ha kald melk og vann som er litt varmere enn lunken. Ha vann/melk og olivenolje i bollen og bland sammen med en tresleiv. Bland deigen et par minutter eller gjerne mer.
  3. Dekk til bollen med lokk eller et fuktig klede, og sett på et lunt sted til heving, ca. 1 time.
  4. Hvelv deigen ut på en melet overflate. Del i 4-5 emner, alt etter hvor store man ønsker de. Form hvert emne til en rund bolle som trykkes flat.
  5. Kjevle ut til rundinger med ½ cm tykkelse.
  6. Varm en tørr stekepanne til mellom middels til høy temperatur (på vår ovn bruker vi hakk 7 av 9).
  7. Legg et brød i stekepannen og la det steke til det dannes bobler på overflaten, det tar omtrent 30-45 sekunder. Snu og stek ca. 30 sekunder på den andre siden. Snu igjen og stek 30 sekunder. Fortsett slik til deigen er gjennomstekt og har fått fine lysebrune stekeflekker. Normalt blåser de seg opp under steking, men de smaker like godt om de ikke gjøre det. Det tar ca. 3-4 minutter å steke hvert brød.
  8. Legg de ferdigstekt brødene i en stabel som dekkes til for at brødene skal holde seg myke.
  9. Om ønskelig kan brødene pensles med olivenolje eller smeltet smør etter hvert som de er stekt og eventuelt drysses med ønsket krydder – for eksempel paprikakrydder, chilikrydder, spisskummen, oregano, finhakket persille eller noen annet man liker.

Håper det smaker 🙂

Tips:

  • Deigvæsken. Bruk en halvpart vann og en halvpart melk eller Yoghurt naturell. Yoghurten kan også byttes ut med surmelk eller rømme. Er ingen av delene tilgjengelig kan deigvæsken bare bestå av vann.
  • Kjevlingen klemmer ut luftboblene i deigen, så å klemme og strekke ut deigen med hendene er en fordel.
    Deigen er delt opp og formet til boller som er trykt flate…
    Ferdig kjevlet…
    Stekt til det bobler på overflaten. Klar til å snues…
    Brødet har blåst seg opp og har fått passe farge. Ferdig stekt..
    Mmm..kan nå smøres og eventuelt krydres…eller bare spises som de er..

    Fylt med laks som er stekt og blandet med rød pesto. Øvrig fyll er salat, urter, rømme, rødløk, tomater og fetaost..herlig 🙂