LUKSUSLOFF

Denne oppskriften gir en loff som blir lett, luftig, myk og fyldig i smaken. Den er lagd av vanlig hvetedeig, men inneholder smør og egg, og det er det som gjør denne deigen mer luksuriøs. Den passer fint til reker, supper eller bare med godt pålegg. ..

 

Ingredienser:
500 gram hvetemel
300 gram (3dl) helmelk
100 gram egg (2 mellomstore egg)
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
1 ts sukker
1 ½ ts salt
100 gram smør, romtemperert

En brødform

 

Slik gjør du:

 • Mål opp melken og eggene og ha det i bakebollen til en kjøkkenmaskin (det er ikke nødvendig å temperere melken, men om du har dårlig tid kan du varme den til romtemperatur, ca 25 grader). Smuldre i gjæren og la maskinen gå til gjæren er oppløst. Tilsett de tørre ingrediensene (hvis du bruker tørrgjær blander du den inn i de tørre ingrediensene før de tilsettes) og la maskinen elte deigen i ca 8 minutter på middels hastighet.
 • Fortsett å la mikseren gå mens du tilsetter smøret, som er skåret i terninger eller skiver. Tilsett litt om gangen og bland til alt er jevnt blandet inn. La maskinen fortsette å gå på middels hastighet i ca 5 minutter. Deigen er løs og litt klissete, men det skal den være. Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve 1 time i romtemperatur, gjerne ennå lengre.
 • Form deigen til et avlangt brød og ha den over i en smurt brødform. Dekk til og sett til etterheving til den er doblet i størrelse, ca 1-1 ½ time.
 • Hvis en blankere overflate ønskes, kan den pensles med sammenpisket egg eller melk. Valmuefrø eller sesamfrø kan eventuelt strøs på toppen.
 • Forvarm ovnen til 225 ºC og stek i ca 30 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.

   

TIPS:

 • Jeg foretrekker å bruke en silikonmatte når jeg deler og formen deigen, men et melet bakebord funker fint det og.
 • Siden deigen er klissete, kan det hjelpe å bruke en deigskrape eller slikkepott i tillegg til hendene når deigen skal formes.
 • En løs deig kan fort flyte utover, det er derfor ikke å anbefale å lage denne som en frittstående loff. En brødform vil støtte opp deigen og gjøre at den holder formen.
 • Deigen kan gjerne lages kvelden i forveien og oppbevares i kjøleskap i 8-12 timer før den skal formes. Da kan gjerne gjærmengden reduseres til ¼ pakke (1 ts tørrgjær)

BRØDPINNER

Brødpinner er veldig anvendelige – til salater, supper og ved siden av ost. De kan også brukes bare som snacks. De har sprø skorpe og kan krydres slik at de passer til det de skal serveres til (forslag til topping oppgis nedenfor oppskriften). I tillegg er de veldig dekorative på ethvert dekket bord


Brødpinner servert til melon og skinke..

12 stykker
Ingredienser:
3 dl vann, romtemperert
½ pk gjær
2 ts honning
450 gram (ca 5 dl) hvetemel
½ ts salt

I tillegg trenger du:
Olivenolje
Krydder/frø til å ha på toppen

Slik gjør du:

 • Ha deigvæsken (ca 25 grader) i bakebollen og tilsett honning. Smuldre i gjæren og bland sammen. Mål opp mel og salt og ha dette over i bakebollen. La alt eltes i maskin i ca 8 minutter – gjør du det for hånd elt gjerne i 10-12 minutter.
 • Dekk til bakebollen og sett til heving til dobbel størrelse – ca 30-40 minutter, gjerne ennå lengre.
 • Del opp deigen i 12 emner. Hvis du ønsker å være nøye veier du først hele deigen og deretter deler det på 12 – hvert emne skal være ca 60-65 gram.
 • Forming av deigen: Snodde stenger: Trill ut en stang på ca 30 cm – del stangen på midten med en kniv og snurr de to stengene sammen. Klem deigen sammen i hver ende. Vanlige stenger: Trill ut til ca 25 cm lange stenger. Stengene legges på bakebrett etter hvert som de formes og pensles med olivenolje og strøs med ønsket krydder eller frø.
 • La etterheve til dobbel størrelse – ca 30-40 minutter.
 • Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter – til de er blitt gyldne. Ev. kan to brett stekes samtidig på varmluft.

 

Variasjon i krydder/frø:

 • Grovt salt og kvernet pepper.
 • Urtekrydder etter ønske
 • Valmuefrø eller sesamfrø
 • Pensle med sammenvispet egg og strø på raspet parmesan og paprikakrydder

 

SPEKESKINKE OG MELON

Mmm…skinke og melon er alltid en innertier. Her får den litt ekstra smak av basilikum og balsamico. Hvor mye man beregner avhenger av om det er forrett, kveldssnacks eller på et koldtbord. Det ser og smaker ekstra godt når man bruker to ulike typer meloner. Prøv Piel de sapo, som ligner grønt froskeskinn på utsiden, men som har et søtt og kremhvitt indre. Cantaloupe har aprikosfarget kjøtt og har en søtlig smak med hint av honning. Den er liten og rund i formen og har nettingmønster på skallet. Anledning, pris og egen smak får avgjøre om man velger spansk, italiensk eller en god norsk spekeskinke.  De løvtynne variantene er enklere å dandere på et fat.


 

Ingredienser:
½ Piel de sapo
½ Cantaloupe
150 gram spekeskinke, i løvtynne skiver
Fersk basilikum
Litt grovt salt
2-3 ss extra virgin olivenolje
¼ lime, saften
Balsamicoeddik

 

Slik gjør du:

 1. Del melonen i to og skrap ut frøene med en skje.
 2. Form gjerne halvrunde biter av melonen med en spiseskje. De kan også deles opp ved bruk av et kulejern eller ved bruk av kniv.
 3. Legg melonbitene på et serveringsfat. Dander skinkeskivene rundt.
 4. Lag en dressing ved å ta 15-20 basilikumblader i en morter. Ha på en god klype grovt salt og knus bladene. Ha på 2-3 ss olivenolje. Press over litt lime- eller sitronsaft.
 5. Like før servering fordeles dressingen over melonen og skinka med en skje. Ringle over med litt olivenolje og balsamicoeddik.
 6. Ha på noen friske basilikumblader til pynt.
 7. Server gjerne med litt godt brød ved siden av for å gjøre det litt mer mettende.
   

Håper det smaker!!

 


Her servert med hjemmebakte brødpinner..