SASHIMI MED FRISK SALAT OG CHILI- OG INGEFÆRSIRUP

Her er det laksen som har hovedrollen, men den friske salaten og sirupen gjør dette til en rik smaksopplevelse. Sashimi kan du servere som forrett, hovedrett eller en del av sushimenyen. Prøv denne oppskriften, du blir neppe skuffet.

 

2 porsjoner
Tid: 30-40 minutter

Ingredienser:
Ca 400 gram laksefilet, Salmalaks eller lignende
Sesamfrø

Sirup:
¾ dl sukker
½ dl risvineddik
1 dl soyasaus
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss fersk ingefær, fint raspet/hakket
½ chili, finhakket
1 ss limesaft

Sprø salat:
½ grønt eple, vaskes og skjæres i tynne staver
½ avocado, i små biter
2 vårløk, i skråskjærte skiver
¼ rød chili, finhakket
Litt fersk persille, grovt hakket
½ lime, saften

 

Slik gjør du:

 1. Kok sirupen. Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp. La koke slik at det reduseres til det er igjen 2/3 av den opprinnelige mengden, det tar ca 5 minutter, men avhenger av hvor varmt det er i kasserollen.
 2. Lag salaten. Strimle eplet og del opp avocadoen. Ha det i en bolle og rør inn limesaften. Kutt og bland inn de øvrige ingrediensene.
 3. Skjær opp laksen. Det er enklere å skjære i kald laks, så om du ønsker kan du legge laksen 30 minutter i fryseren før oppskjæring. (Hvis du avkjøler fisken lar du den komme opp i romtemperatur før servering). Skjær i tynne skiver – på skrå og på tvers av fibrene i fiskekjøttet. Du skal dermed skjære i motsatt retning av de hvite stripene i fisken.
 4. Legg fisken pent på et brett eller fat og strø over sesamfrø. Server med tilbehøret og noe godt i glasset.

Håper det smaker!

TIPS: Allergivennlig. Bruk glutenfri soyasaus i sirupen for å få retten glutenfri.

KYLLING I ASIATISK SAUS

Kylling i seg selv har ikke mye smak, men sammen med denne sterke, søte og fyldige sausen blir det smak i massevis. Oppskriften på sausen er koreansk, men ingrediensen er tilpasset til ingredienser som er lette å få tak i her hjemme. Dette er en favoritt hjemme hos oss, og passer fint til en søndagsmiddag eller på en travel ettermiddag midt i uka.


 

4 porsjoner
Ingredienser:
6-700 gram kyllingfileter, delt i skiver/strimler
4 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ts chiliflak

Saus:
1 dl soyasaus
1/2 dl lønnesirup eller honning
1 ss eplecidereddik
1 ss sennep
1 ss brunt sukker

2 ss nøytral olje til steking
2 ss sesamfrø

Forslag til tilbehør:
Salat etter eget ønske
Ris

 

Slik gjør du:

 • Kok ris etter anvisning på pakken.
 • Lag salat.
 • Mål opp og bland sammen ingrediensene til sausen i et desilitermål.
 • Legg kyllingfiletene flatt på en fjøl og del i ca fire skiver på skrått, avhengig av tykkelsen på filetene. Store strimler går selvfølgelig også fint.
 • Varm en stekepanne til middels til høy temperatur med nøytral olje. Ha i kyllingskivene og stek til de er lett brune på alle sider. Ta filetene opp og legg på en tallerken.
 • Hvis nødvendig har du litt mer olje i panna, deretter chiliflak og hvitløk og la det frese litt, men pass på å ikke brenne hvitløken. Tilsett sausblandingen og kok opp. Legg kyllingfiletene tilbake i pannen og vend filetene i sausen, la stå og trekke litt under lokk til de er gjennomkokt.
 • Strø over sesamfrø og server straks!

Dig in!!

TIPS:

 • Sennepen i sausen kan sløyfes.
 • Smaksett gjerne sausen med litt fersk revet ingefær
 • Mango passer godt som tilbehør.
 • Eventuelle kyllingrester kan rulles i tortillalefser med litt salat.

 

PIZZA MED BBQ KYLLING OG JALAPENO

Etter mange år med kjøttdeig eller pølsebiter som en selvfølge i  pizzafyllet, er det godt å utvide pizzarepertoaret med noe nytt og spennende. For tiden er dette blitt en favoritt hjemme hos oss. Vi bruker hjemmelaget BBQ saus, men det finnes sikkert mange gode kjøpevarianter. Jalapeno brukes lite her i gården, men den sterke jalapenoen og den litt søte BBQ sausen er perfekt smakskombinasjon. Oppskriften gir en stor langpanne eller 2 mellomstore pizzaer på ca 30 cm i diameter. Hvis du bare lager en rundt pizza, kan resten av deigen forstekes eller fryses til senere bruk.


Klar til steking…
 

4 porsjoner
Ingredienser:

Pizzadeig:

 • 500 gram hvetemel
 • 2 ts tørrgjær
 • 1 ts sukker
 • 2 ts salt
 • Ca 3 dl vann  
 • 2 ss olivenolje

Fyll:

 • 500 gram kyllingkjøtt, strimlet og kokt/stekt
 • 1 ½ – 2 dl BBQ saus (oppskrift på hjemmelaget finner du her)
 • 1 lite glass grønn jalapeno
 • Noen skiver rødløk
 • Ca 2 dl ønsket hvitost, revet

Forslag til tilbehør:

 • Basilikum eller persille
 • Rømmedressing

 

Slik gjør du:

 1. Ha deigvæsken og olje i bakebollen. Vei opp mel og bland inn gjær, sukker og salt og ha de tørre ingrediensene over i bakebollen. La alt eltes i maskin i ca 10 minutter – gjør du det for hånd, elt gjerne i 10 minutter eller så lenge du orker. Juster eventuelt konsistensen med litt vann. Dekk til med lokk eller plast, og la deigen heve i 40-50 minutter, helst ennå lengre.
 2. Kok opp vann i en kasserolle og ha i kyllingstrimlene – la de trekke i ca 4-5 minutter. Fisk dem opp av vannet og la legg de til side for litt avkjøling.
 3. Ha kyllingstrimlene i en bolle – ha over en god spiseskje (eller mer) av BBQ-sausen og vend kjøttbitene slik at de blir jevnt dekket med saus.
 4. Sett ovnen på 230º C.
 5. Del deigen i to og form hvert emne til en rund bolle. Legg emnene på et melet underlag og klem og strekk deigen ut til passe størrelse. Du kan ev. bruke en stor langpanne.
 6. Fordel resten av BBQ sausen på bunnen og spre kjøttet jevnt utover. Ha over revet ost og fordel løkringer og ønsket mengde jalapeno på bunnen. For å unngå plutselige smaksbomber av jalapeno, kan den kuttes i små biter. Noen foretrekker å ha osten øverst – andre nederst.  Det kan være en fordel å ha osten oppå kyllingbitene, den fungerer da som et teppe som forhindrer at kyllingbitene blir tørre, men det er en smakssak.
 7. Stek pizzaen midten i ovnen til den har en gyllen, fin farge og sprø skorpe. Det tar fra 10-20 minutter avhengig av ovn, størrelsen og tykkelsen på pizzabunnen.
 8. Serveres straks, gjerne med litt rømme eller hvitløksdressing, hakket kryddergrønt og litt nykvernet pepper.

   

Håper det blir suksess!!

 

TIPS:

 • Skiver av purreløk og sjampinjong passer godt til fyll. Kyllingkjøtt kan byttes ut med svinekjøtt.
 • Kok gjerne opp kyllingstrimler til flere pizzaer og frys det ned.
 • Det går fint an å bare bruke den ene bunnen og så fryse den andre. Da formes deigen som beskrevet over og forstekes ca  4-5 minutter midt i ovnen på 225 grader.
 • En annen mulighet hvis bare halvparten av deigen brukes – frys den andre halvparten. Form den gjerne til en bolle og klem den litt flat, slik at den tiner raskere. Ikke legg den rett på kjøkkenbenken til tining, la det skje gradvis ved at den først ligger kjølig i noen timer.
 • Deigen kan med fordel lages noen timer i forveien eller kvelden før, det gir best smak på bunnen. Sett da deigen med kalde ingredienser. Lager du den kvelden i forveien brukes kalde ingredienser.  Oppbevar deigen i kjøleskap og ta den ut en stund før pizzaen skal lages.
   

 

Her er den stekt i langpanne

 


 • Mengden BBQ-saus kan man variere etter hvor mye man liker, her er det brukt rikelig

   

FISKEGRYTE MED NUDLER

Dette er en alt-i-ett gryte med fisk, nudler og gode smaker. Den er rask og enkel å lage. I gryten på bildet er  det brukt blanding av torsk og laks, men også andre typer fisk kan brukes – for eksempel sei eller hyse.


 

4 porsjoner
Ingredienser:
Ca 5-600 gram torsk eller forskjellig fisk, i terninger
1 gul løk, finhakket
2 gulrøtter, i staver
1 grønn paprika, i strimler
1  ss fersk ingefær, raspet
4 dl fiske- eller grønnsaksbuljong
3-4 ss søt chilisaus
1 boks crème fraiche
1 pakke nudler

Nøytral olje til steking
Ev. litt persille.

Slik gjør du:

 1. Hell litt olje i en stekepanne med høye kanter og varm opp. Ha i finhakket løk, paprika og revet ingefær og la frese på middels varme i 3-4 minutter.
 2. Ha over kraft eller vann med buljongterning. Rør inn crème fraiche, chilisaus og gulrotstavene og kok opp. La det småkoke 3-4 minutter.
 3. Ha i fisken, og la den trekke 5-6 minutter. Sjekk koketiden på nudlene og tilsett disse slik at de er ferdig samtidig med fisken.
 4. Juster ev. konsistensen med vann og smak til med salt og pepper.
 5. Strø over litt hakket persille og server straks. Litt ferskt brød smaker godt ved siden av.

Håper det smaker!!