ENKLE CIABATTA

Franskmenn har sine bagetter og italienerne sine ciabatta. Disse rustikke brødene er laget av en ganske bløt deig som gir de en myk, saftig og hullete krumme. I tillegg er de kjent for en knasende sprø skorpe. Selve navnet ciabatta betyr «tøffel», og det kommer av brødenes lange og rustikke form. Bruksområdene er mange, de kan skjæres opp og serveres ved siden av supper eller gryteretter, og suger lett til seg saus fra en middagstallerken..mmm. De kan lett forvandles til delikate sandwicher med alskens godsaker – reker, egg, kjøttpålegg eller ulike typer oster. Av denne oppskriften kan man enten lage en eller to store ciabattaer, eller så kan deigen deles i 6-8 porsjons-ciabattaer.

Snaddermat..

Ingredienser:
400 g hvetemel
320 g (3,2 dl) vann, rundt 30-35 °C
2 ss olivenolje
1 ½ ts tørrgjær
1 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Mål opp hvetemel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Bland raskt sammen.
  2. Ha vann (som er litt kaldere enn lunken) og olivenolje i bollen og bland sammen med en stødig slikkepott eller en tresleiv. Bland et par minutter eller mer.
  3. Dekk til bollen med lokk eller et fuktig klede, og sett på et lunt sted til heving, ca. 1 time.
  4. Bruk slikkepotten eller sleiven og «brett» deigen fra sidene og inn mot midten, som en konvolutt. Snu bollen slik at du får brettet rundt hele deigen. Brett gjerne 8-10 bretter. Dekk til og sett til heving ca. 1 time. (Denne bretteprosessen kan gjerne gjøres til sammen 2-3 ganger med heving mellom hver gang)
  5. Hvelv deigen forsiktig ut på et godt melet bakebord. Dryss også mel på toppen av deigen. Dra deigen utover med fingrene slik at den blir til et rektangel, men uten å klemme ut luften av deigen.
  6. Bruk en deigskrape eller kniv og kutt deigen i 6-8 rektangler. Flytt emnene over på plate med bakepapir, bruk gjerne deigskrape til dette. Hev i ca. 40 min.
  7. Forvarm ovnen til 250 °C varmluft. Senk temperaturen til 200 °C over- og undervarme og spray vann i ovnen. Sett brødene inn på midterste rille, og stek i ca. 15-20 minutter, avhengig av ovn. Avkjøl på rist.

Lykke til med baksten!!

Tips:

  • Deigskraper er å anbefale ved utforming og oppdeling av deigen, og når emnene skal løftes over på stekeplaten. Ha mel eller litt olje på skrapene før bruk.
  • Om du bruker hendene på deigen, dypp fingrene i vann først. Klissete deig fester seg ikke til våte hender.
  • Om du har en pizzastein, kan gjerne ciabattaene steikes på denne. Husk å sett den inn i kald ovn slik at steinen varmes gradvis opp og ikke sprekker.
  • I stedet for å spraye vann inn i ovnen, kan en ildfast form med litt vann eller 2-3 isbiter settes inn nederst i ovnen.
Ingrediensene veies og måles opp..
Ferdig blandet deig…
Deigen “brettes”. Bruk en slikkepott eller deigskrape og løft deigen opp fra sidene og brett den inn mot midten av bakebollen.
Deigen er klar for oppslag på en godt melet bakeflate…
Klar for oppdeling. Bruk gjerne deigskrapen til å få deigen til et raktangel…

Brødene er løftet opp på bakeplaten. For at de skal heve oppover og ikke flyte utover, er de skøyvet sammen og støttet opp av en tom brødform. Klar for etterhveing og deretter steking…