SKOLEBOLLER

Nybakte skoleboller med en god klatt vaniljekrem, melisglasur og kokos på toppen, er perfekte smaker sammen. Når de attpåtil er hjemmebakte, er de unektelig mye bedre enn de man kjøper. Disse blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken – og er absolutt verdt innsatsen. Her er det brukt en enkel hjemmelaget vaniljekrem, som er omentrent like kjapp å lage som en fra pose.

 

Ca 15 stykker
Ingredienser:

Hvetedeigen:
1 egg
4 dl melk
30 gram fersk gjær/3 ts tørrgjær
750 gram hvetemel
100 gram sukker
1 ts kardemomme
 ½ ts salt
125 gram smør, romtemperert

Vaniljekremen:
En klype salt
2 ss sukker
1 ½ ss maisenna
½ vaniljestang/ ¼ ts vaniljepulver
3 dl h-melk
2 eggeplommer

Topping:
Melis
Melk eller vann
Kokosmasse

 

Slik gjør du:

 1. Finn frem alle ingrediensene til deigen. Mål opp smøret og skjær det i skiver eller terninger slik at det raskere blir romtemperert hvis det er kaldt. Melken kan brukes kjøleskapskald eller varmes til romtemperatur, ca 25 ºC for å få den raskere i gang.
 2. Ved bruk av fersk gjær: Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre i gjæren. Start maskinen. Imens veies de tørre ingrediensene og tilsettes så i bakebollen. La maskinen gå på sakte hastighet i ca 10 minutter.
 3. Ved bruk av tørrgjær: Ha alle ingrediensene i bakebollen, unntatt smøret. Start maskinen og la den gå på sakte hastighet i ca 10 minutter.
 4. Tilsett smøret litt etter litt mens maskinen fortsetter å gå. Smøret skal blandes jevnt inn i deigen, så la deigen eltes i ca 5 minutter. Øk hastigheten og la deigen gå noen runder på høy hastighet.
 5. Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve til den er doblet i størrelse – ca 1 til 1 ½ time i romtemperatur.
 6. Oppslag: Del deigen i emner på ca 100 gram – det blir ca 15 stykker. Rull til boller og klem de litt flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledde eller smurte bakeplater.
 7. Dekk til og la heve i romtemperatur til de er doblet i størrelse, ca 1 – 1 ½ time.
 8. Lag vaniljekremen: Mål opp salt, sukker og maisenna og ha det i en kjele med tykk bunn. Visp det sammen med en ballongvisp, dette gjøres for å blande ingrediensene sammen og for å fjerne klumper.
 9. Splitt vaniljestangen på langs med en kniv og skrap ut frøene. Ha vaniljestangen og frøene i kjelen.
 10. Hell gradvis melken i kjelen mens du visper. Visp inn eggeplommene. Blandingen må være klumpefri.
 11. Sett på platen og varm sakte opp under stadig omrøring. Når det koker senker du temperaturen og lar det småkoke i 1 minutt, hele tiden under konstant visping. Kremen skal nå tykne. Ta kjelen av platen.
 12. Forvarm ovnen til 220 ºC.
 13. Trykk en god fordypning i midten av alle bollene og fyll med vaniljekremen. Bruk skje eller fyll krem i en liten plastpose, klipp av et hjørne og sprøyt kremen i hullene.
 14. Stek de i ca 10-15 minutter på midterste rille, til de er gylne og fine.
 15. Avkjøl på rist.
 16. Rør sammen melis med litt vann eller melk til en passe tykk melisglasur. Smør glasuren rundt kremen på bollene og dryss over kokos.

 

Nyt store munnfuller av herlighetene 😉

 

Tips:

 1. Vaniljepulver i kremen er frø fra vaniljestenger som man får kjøpt i små bokser i dagligvareforretninger. Vaniljesukker kan også brukes, bruk da ekte vaniljesukker som inneholder ekte vanilje og ikke syntetisk fremstilt vanillin.
 2. Deigen kan lages kvelden i forveien og settes kaldt over natten.
 3. Skolebollene kan fryses, uten melisglasur og kokos.


Forhevingen er unnagjort…klar for oppslag


Her har bollene etterhevet og er klar for fyll og deretter steking..


Her skal vaniljekremen sprøytes i bollene, men om man bare lager en enkel porsjon, går det like greit å bare ha kremen i bollene med en skje..


Snadder 🙂

6 kommentarer

Siste innlegg