SMULDREPAI MED RABARBRA

Rabarbra er syrlig og friskt, og egner seg perfekt i en smuldrepai, og enklere enn dette kan det nesten ikke bli. Med litt is eller vaniljesaus ved siden av blir det en flott dessert, men passer også utmerket ved siden av en kaffekopp. Det er en perfekt blanding av søtt og syrlig.
Rabarbra er en grønnsak, men bruksområdene er mer lik de som er for frukt: safting, sylting, til supper, kompotter og kake- eller paifyll. Det finnes flere typer rabarbra – den med røde stilker er mindre syrlig enn de med grønne. Her er det brukt rabarbra av den røde typen.

Ingredienser:
350 gr rabarbra, i 1-2 cm biter
90 gr (1 dl) sukker
1 ½ ts ekte vaniljesukker
1 ½ ss maisenna
1/2 ts kanel (valgfritt)

Smuldredeig:
75 gram speltmel eller hvetemel
75 gram lettkokte havregryn
75 gram sukker, gjerne demerarasukker
75 gram smør, romtemperert
75 gram mandler, finhakket

En paiform, 25 cm i diameter, eller annen ildfast form

Slik gjør du:

  • Forvarm stekeovnen til 190 ºC og smør en ildfast form.
  • Lag smuldredeigen. Bland spelt, havregryn og sukker i en bolle. Smuldre smøret i det tørre og bland inn hakkede mandler. Dette skal bli til en smuldrete masse.
  • Kutt av topp og bunn på rabarbrastilkene og del i 1-2 cm biter, og ha de over i en arbeidsbolle.
  • Ha sukker, vaniljesukker, maisenna og eventuelt kanel over rabarbraen og rør sammen.
  • Ha rabarbrablandingen over i den smurte formen, og fordel et jevnt lag med smuldredeigen over.
  • Stek på rist midt i ovnen i ca 30-35 minutter, til toppingen er blitt gylden og litt sprø.
  • Serveres lunken med is eller vaniljesaus.

 

TIPS:

  • Hvis rabarbraen er blitt litt træna (trevlete), kan den kokes noen minutter i litt vann. Visste du forresten at rabarbraene ikke blir træna før den blomstrer, så hvis man klipper av blomsterstilken, slik at den ikke kan komme i blomst, vil den holde seg fint utover sommeren.
  • Det passer fint med epler sammen med rabarbra. Kutt opp et eple i terninger og bland sammen med rabarbraen.
  • Paien lages enkelt glutenfri. Bytt ut melet med glutenfri kakemiks, og havregrynene med havregryn som er merket med glutenfri.
  • For å få paien laktosefri, byttes smøret ut med laktosefritt smør. Server laktosefri is eller vaniljesaus ved siden av.
  • Hvis den skal serveres til noen som ikke tåler mandler, er det bare å kutte ut mandlene – det er ikke nødvendig å regulere mengden på de øvrige ingrediensene.


Rabarbraen er blandet med sukker, maisenna og vaniljesukker..

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg