SVENSK KLADDKAKA MED VALNØTTER

 Kladdkaka, et enkelt og høyt elsket bakverk i nabolandet, og det er ikke uten grunn. Den røres raskt sammen hvis det dukker opp uventede gjester, eller om et akutt behov for sjokoladekake skulle melde seg. Den inneholder ingredienser som de fleste har i hus til en hver tid, og sist men ikke minst: den har alle kvaliteter en god sjokoladekake skal ha. Den er svenskenes svar på brownies, og skal være litt “kladdig” i midten, og må derfor ikke stekes for lenge. Bitterheten fra valnøttene demper søtsmaken og gjør at den ikke virker søt og mektig.


Kjempeenkel og nydelig kake

Ingredienser:
100 gram smør
180 gram (2 dl) sukker, gjerne 50/50 hvitt/brunt
4 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
2 egg
60 gram (1 dl) hvetemel
1/2 dl valnøtter, grovt hakket (kan sløyfes)

Bærcoulis, som du finner oppskrift på her, eller friske bær og is
Springform, 22 cm
 

Slik gjør du:

 • Sett stekeovnen på 175 ºC.
 • Smelt smør i en kjele som rommer ca 2 liter og rør inn sukker. Ta kjelen av platen.
 • Bland kakao, vaniljesukker og salt i det smeltede fettet. Tilsett eggene, ett om gangen, under omrøring. Rør inn siktet mel til slutt.
 • Ha røren over i en smurt springform og strø over valnøtter. Stek kaken på rist i nedre delen av ovnen i ca 20 minutter.  Kaken skal være litt “løs” i midten.
 • Server kaken lun med en frisk bærsaus til. Friske bær og is smaker også godt ved siden av.

 

Tips:

 • Kaken egner seg veldig godt som dessert. Siden bunnen er lav og løs, er det ikke enkelt å flytte hele kaken fra springformen og over på et kakefat uten å snu den opp ned. I så fall kan du kutte ut valnøttene eller strø de på etter at kaken er snudd på fat. Kaken kan også drysses med et tynt lag melis eller kakao.
 • Kaken kan eventuelt deles i serveringsstykker og anrettes på fat, det blir penere skjæreflate om kniven dyppes i varmt vann før man skjærer.
 • Allergivennlig: kaken kan enkelt gjøres glutenfri ved å bytte ut hvetemel med glutenfri melblanding – eks. Toro kakemiks. Vei opp 60 gram eller ha 1,25 dl glutenfritt mel (siden glutenfritt mel har en annen tetthet enn hvetemel, blir det mer av det enn når man måler hvetemel i dl).
 • For laktosefri variant byttes smør ut med et laktosefritt alternativ.


Her er kaken servert med is og friske bringebær..

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg