LUKSUSBURGERBRØD AV BRIOCHEDEIG

Disse hamburgerbrødene er som skapt til den perfekte hamburgeren – de blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken og  tar burgeren din til nye høyder. Briochedeig er vanlig hvetedeig, men inneholder smør og egg, og det er det som gjør denne deigen mer luksuriøs. De er enkle å lage, men krever litt tid og planlegging om man følger fremgangsmåten til punkt og prikke. Tips om snarveier i bakingen og variasjon i størrelse får du om du leser videre. Hvis du vil ha gode burgerbrød på kortere tid, kan du heller bruke oppskriften du finner her


 

Ved mellomstore brød, ca 12 stykker
Ingredienser:

500 gram hvetemel
300 gram (3dl) helmelk
100 gram egg (2 mellomstore egg)

1 ss sukker
1 ½ ts salt
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
1 ½ ss vann
150 gram smør, romtemperert

2 eggeplommer til pensling
Sesamfrø

Slik gjør du:

 • Mål opp melken og eggene og ha det i bakebollen til en kjøkkenmaskin. Ha i hvetemelet og start maskinen. La den gå på middels hastighet til alt melet er blandet inn. Dekk til bollen med plast og la deigen hvile i ca 30 minutter (autolyse).
 • Bland gjær med vann i en kopp eller skål til den løser seg opp.
 • Etter hviletiden blander du salt og sukker inn i deigen. Deretter tilsetter du den oppløste gjæren.
 • Fortsett å la mikseren gå på middels hastighet mens du tilsetter smøret, som er skåret i terninger eller skiver. Tilsett litt om gangen og bland til alt er jevnt blandet inn. La maskinen fortsette å gå på middels hastighet i ca 15 minutter. Deigen er løs og litt klissete, men det skal den være.
 • Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve i 1 time i romtemperatur.
 • Sett bollen i kjøleskap over natten – 12-16 timer.
 • Dagen etter tar du deigen ut av kjøleskapet og veier den opp i emner. Jobb med deigen mens den er kald, for da er den fastere enn om du lar den komme opp i romtemperatur. Til store hamburgerbrød lager du emnene 150 gram, mellomstore 90 gram og til små sliders 55-60 gram.
 • Rull til boller og klem flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledd eller smurt stekeplate.
 • Dekk til og la heve i romtemperatur i 1-2 timer.
 • Visp sammen eggeplommene med litt melk og pensle det på brødene. Strø eventuelt over litt sesamfrø, valmuefrø, litt grovt salt eller bare la de være som de er. (hvis du ikke pensler vil jeg anbefale å dusje litt vann inn i ovnen)
 • Forvarm ovnen til 225º grader og stek de i 10-12 minutter på midterste rille. Avkjøl på rist.

   

TIPS:

 • Du kan hoppe over autolyseperioden (pkt. 1) hvis du vil gjøre det raskere. Da har du først de våte ingrediensene i bakebollen, smuldrer i gjæren og deretter tilsetter de tørre ingrediensene (bruker du tørrgjær blander du den inn i de tørre ingrediensene). Elt inn smøret og la maskinen gå ca 15 minutter.
 • Hvis du ikke vil la deigen stå i kjøleskapet 12-16 timer kan du ta den ut etter ca 2-3 timer. (Siden deigen er klissete, vil det være vanskelig å forme den til burgerbrød om deigen ikke er oppbevart kaldt).
 • Jeg foretrekker å bruke en silikonmatte når jeg deler og formen deigen, men et melet bakebord funker fint det og.
 • Du må gjerne dele burgerbrødene og legge de med snittflaten på grillen, i grillpanna eller på en brødrister rett før de fylles med alle godsakene.
 • Briochedeiger inneholder ofte mer egg. Du må gjerne bruke totalt 4 egg, men da bruker du mindre melk. Sett en bolle på vekten, ha i 4 egg og fyll opp med melk til alt veier 400 gram. Flere enn 4 egg kan gi mye eggesmak, men det er selvfølgelig smak og behag.
 • Burgerbrødene egner seg veldig godt til frysing, inntil 3 måneder. Før bruk lar du de tine i romtemperatur og varmer de opp i ovnen på varmluft (180 grader), i en grillpanne eller på brødristeren.


  Voliá…:-)

God ovnsheving…
 


Mellomstore burgerbrød, kort tid etter utforming….dette ser lovende ut..

 


Slik ser deigen ut etter 1 time heving i romtemperatur og deretter 3 timer i kjøleskapet


Deigen er ferdigblandet. Den er ganske løs, men har fin, silkeaktig tekstur

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg