HELSTEKT KALKUN MED VERDENS BESTE SAUS

Kalkun er perfekt å servere når det skal være mange gjester rundt bordet. Kjøttet er magert, så her er våre tips til en saftig og smakfull kalkun. Sausoppskriften er kanskje litt overraskende, men den er blitt servert med stor suksess gjennom mange år her hos oss, og det er mange som har spurt etter oppskriften.  Lag derfor en raus porsjon, for denne sausen går det mye av 🙂

Food Stylist: Adrienne Anderson
Prop Stylist: Paige Hicks

10 personer
Ingredienser:
5 kg kalkun

Kryddersmør:
½ sitron, godt vasket, skall og saften
2 ss salt
1 ss pepper
2 hvitløksfedd, finraspet
Fersk persille eller rosmarin
Ca 150 gram smør, romtemperert

2 gulrøtter, i grove biter
2 gule løk, grovt delt
2 stilker stangselleri, grovt del
5 dl kyllingkraft

Sausen:
1 pakke (3 dl) fløte
2 pakker Creme Fraiche/ seterrømme (bruk 1 pk om du lager til færre personer)
2 dl kulturmelk/kefir
2 ss maisenna
3/4 – 1 ts karri
2 ss soyasaus
Ev. litt sukkerkulør
Salt og pepper
Kraft fra kalkunen

Forslag til tilbehør:
Kokte poteter
Rødkål
Waldorfsalat – oppskrift finner du her
Kokte gulrøtter og brokkoli
Epler og svisker, kokt sammen
 

Forberedelser:

  • Beregn ett halvt kilo kalkun per person. En kalkun på 5 kilo holder til 10 personer.
  • Dersom du har kjøpt frossen kalkun, tas den ut av fryseren 2-3 dager før den skal stekes og tines i kjøleskap. Den kan også tines raskere ved at den pakkes inn i ekstra plast og legges i kaldt vann – i en stor vask eller i en balje. Skift vannet ca hvert 45. minutt. Det tar ca 1 time pr. kilo kjøtt å tine på denne måten. (Hvis kalkunen flyter opp, kan du for eksempel legge over et stekebrett med hermetikkbokser på toppen).Ta kalkunen ut i romtemperatur ca 1 time før den skal stekes. Ta ut eventuell innmat. Skyll kalkunen og tørk med papir.
  • For å få en saftigere kalkun er det lurt å lage et kryddersmør som man dytter mellom skinnet og brystkjøttet. Bland romtemperert smør, salt og pepper, revet sitronskall, saften av sitronen, finhakkede krydderurter og finrevet hvitløk. Bruk en hånd til å skille skinnet fra kjøttet på brystet. Ta 2/3 av kryddersmøret og fordel dette under skinnet – mest mulig jevnt utover.
  • Resten av kryddersmøret masseres inn på utsiden av kalkunen.
  • Legg sitronene som ble brukt til kryddersmøret inn i kalkunen og eventuelt en løk som er delt i to.
  • For å få mest mulig jevn steking er det lurt å samle lårene og vingene inn mot kroppen. Vingene kan du eventuelt bøye og brette inn under kalkunen. Bind lårene sammen med en hyssing ved beinknokene.
  • For å få god kraft til bruk i sausen kuttes to gulrøtter, selleristenger og en løk grovt opp og legges i langpannen. Hell ca 5 dl kyllingkraft i langpannen og legg kalkunen på dette, med brystsiden opp.
  • Lag eventuelt kraft av innmaten til bruk i sausen.

Steking:

  • Varm ovnen opp til 260 ºC grader.
  • Sett kalkunene i ovnen og la steke i 20 minutter. Senk så temperaturen til 150 ºC grader.
  • Øs over sjyen fra langpanna med jevne mellomrom.
  • Steketiden er ca 30 minutter pr. kilo kalkun.  En kalkun på 5 kg stekes da på 2 ½ time pluss at man må beregne minimum 30 minutter hviletid før kjøttet skjæres opp. Brukes steketermometer skal det vise 65-68 grader midt i brystfileten. Man kan også stikke spissen på en kniv inn ved lårfestet, siver det ut klar kjøttsaft er kalkunen ferdig.
  • Den ferdige kalkunen tas ut av ovnen og legges på en fjøl. Dekk med aluminiumsfolie og et klede over hvis den blir stående lengre enn 30 minutter. Nå er det tid for å gjøres saus og det andre tilbehøret ferdig.
     

Tilbehør/saus:

  • Kok poteter, grønnsaker og eventuelt annet tilbehør.
  • Sausen: Bland kaldt sammen: fløte, seterrømme, kulturmelk og soyasaus (I den opprinnelig oppskriften jeg fikk for vel 20 år siden, ble det ikke brukt soyasaus, men 1 ss buljongpulver – bruk det du ønsker) . Dette kan gjøres mange timer i forveien og settes  kjølig. Hvis du ønsker en lettere saus, kan du bruke en magrere type creme fraiche. Når kalkunen er tatt ut av ovnen for å hvile, tilsettes kraften. Tøm kraften i sausen gjennom en sikt. Brukt en skje og klem gulrøttene som ble stekt sammen med kalkunen gjennom sikten. Dette jevner sausen og tilfører sødme. Maisenna og karri blandes ut i litt kald væske og røres inn. La koke noen minutter og smak til med salt og pepper. Om du har en skvett hvitvin stående, kan du gjerne tilsette litt i sausen.

Del opp kalkunen og anrett på fat. Server med den gode sausen og annet tilbehør.

 

Ha et fortreffelig måltid!!

7 kommentarer
    1. Helene bjerke: : Sausen blir fyldig og smaksrik som den er, og det er nok surmelken som gir den det lille ekstra og bruken av urter, krydder og grønnsaker i kraften. Hvis du liker å bruke innmaten, synes jeg du skal gjøre det. Jeg tar med en setning om det i oppskriften, så er det opp til hver enkelt hva de velger å gjøre. Lykke til med nyttårskalkunen, uansett hvilken oppskrift du måtte velge å bruke 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg