LITEN FOCACCIA I JERNPANNE

Focaccia er helt nydelig, og passer utmerket som tilbehør til så mye; ved siden av supper og salater, til tapasretter og mye annet. Deigen er ganske løs, men den skal bare tippes over i pannen, så man trenger knapt røre den med hendene. Rykende fersk focaccia er best. Denne blir ikke så stor, mer er allikevel stor nok til å servere til 5-6 personer.

 

Ingredienser:
350 gram (3,5 dl) vann
1 ss olivenolje
1 ts honning/sukker/sirup
½ pakke fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
400 gram hvetemel eller finbakstmel
1 ts salt
3-4 soltørkede tomater

Fersk rosmarin
Flaksalt
God olivenolje

Jernstekepanne, ca 30 cm i diameter som tåler ovnsvarme

 

Slik gjør du:

  • Ha kaldt eller romtemperert (ca 25 grader) vann i bakebollen. Bruker du fersk gjær kan den smuldres i vannet og kjøres i maskinen mens du måler opp de øvrige ingrediensene. Ha i honning og olivenolje. Ha i mel og salt og la deigen kjøres på middels hastighet i ca 8 minutter i maskinen.  Denne deigen vil bli klissete, så den vil ikke komme til å slippe bakebollen. Del tomatene i små biter og tilsett disse og la de blandes jevnt inn.
  • Dekk til bakebollen og la heve ca 1 time i romtemperatur.
  • Pensle en jernstekepanne med et godt lag meg olivenolje. Skrap deigen ut av bakebollen og over i pannen, ha eventuelt litt mel eller olje på fingrene og jevn den utover om nødvendig, eller bare bruk en deigskrape til dette. Dekk til, enten med lokk som tilhører pannen eller litt folie. La etterheve 45-60 minutter.
  • Varm opp ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
  • Bruk fingrene eller skaftet på en tresleiv til å stikke hull i deigen. Ha ev. olje eller mel på fingrene først. Sett litt rosmarin i hullene, eller hakk opp og strø over. Hell over ca ½ dl olivenolje og dryss over flaksalt.
  • Sett pannen inn nedenfor midten av ovnen på en rist, og stek til brødet har fått en gylden skorpe, det tar ca 25 min.
  • Ta pannen ut av ovnen og ringle over litt olivenolje.
  • Hvis brødet skal serveres fra pannen, foretrekker vi at brødet løftes opp på pannekanten slik at kondensen kan slippes ut og ikke samler seg på bunnen og gjør brødet bløtt på undersiden.
     

Tips:

  • Hvis du ikke har en jernstekepanne, går det helt utmerket å bare ha deigen på en stekeplate.
  • Hvis du ikke har av de saftige tomatene i olje, kan tørre soltørkede tomater brukes. Kutt de i biter og hell over en liten mengde varmt vann og la de stå og mykne noen minutter før de tilsettes i deigen.
  • Har du en jernpanne i mindre størrelse, rundt 25 cm i diameter, er det bare å minske deigmengden, bruk 300 gram mel og 2 ¾ dl  vann, og litt mindre av de andre ingrediensene.
  • Har du god tid kan gjærmengden minskes. Deigen kan med fordel forheves i et par timer eller mer, da er 1 ts tørrgjær/10 gram fersk gjær nok.
  • Har du dårlig tid, kan forhevingen hoppes over. Tipp da deigen over i pannen med en gang den er eltet. Da må deigen få lengre tid til etterheving for ikke å bli kompakt. (Dette tipset er litt skummel å gi, for det kan gå galt hvis temperatur er for høy, men her kommer det likevel; har du en avslått kokeplate som er litt lunk i, kan pannen settes dit for etterheving)


    Deigen er klar..
     


  • Smør pannen godt med olje..


  • Klar for ovnen..


  • Maten er servert 😉

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg