Spelt er et kornslag fra oldtiden. Det er langt sunnere enn hvete og har en rikere og litt nøtteaktig smak. Denne deigen kan settes en sen kveldsstund og tar max 5 minutter, den kan så få godgjøre seg på kjøkkenbenken i løpet av natten. Rundstykkene blir klare til frokost. Litt C-vitamin er tilsatt i deigen i form av jus – det bedrer melets bakeegenskaper, men kan utelates. Spelt inneholder gluten og kan ikke spises av de med cøliaki.
8 store rundstykker
Ingredienser:
200 gram sammalt spelt
300 gram siktet spelt
50 gram solsikkekjerner
¼ ts tørrgjær
2 ts salt
4 dl vann
3 ss eplejus/appelsinjus/limesaft
Slik gjør du:
- Sett en stor bakebolle på en vekt og vei opp alle de tørre ingrediensene. Bland raskt sammen.
- Ha i vann og jus og bland deigen sammen til alt melet er fuktet. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover.
- Dekk til bakebollen med lokk eller plast og la stå på kjøkkenbenken i ca 8 timer, gjerne natten over.
- Etter hevingen skal du “brette” deigen i bollen. Bruk en slikkepott og dra opp deigen fra sidene i bollen og “brett” deigen inn mot midten – 8-10 ganger for å stramme opp deigen.
- Del opp deigen i bakebollen med en deigskrape som er dyppet i mel. Del opp som en rund pizza – først i to, deretter i fire og deretter i åtte. Løft opp hvert emne med to deigskraper og sett på stekebrett med bakepapir.
- La heve minimum 30 minutter, gjerne 1 time.
- Varm opp ovnen til 230 ºC.
- Stek midt i ovnen i ca 12-15 minutter.
- Avkjøles på rist.
TIPS:
Rundstykkene kan selvsagt formes litt penere, men rustikt smaker også godt 🙂
Hvis du ønsker å ha rundstykker på halvparten av tiden, kan du doble mengden tørrgjær til ½ ts.
Etterheving…
Deigen etter 8 timers heving…
Nylaget deig – klar for heving…
blir så sulten av å slike gode bilder:D
Så gode ut 😀
Hanne Lovise Johnsen: Huffda…men hyggelig å høre 😀
hehe, ha en fin dag!:D
Sandra Marie: Så bra 🙂 Synes de blir veldig luftige og smaker ikke så grovt, blir nok satt en ny deig i kveld 🙂
Hanne Lovise Johnsen: Takk, det samme 😀