ELTEFRIE SPELTRUNDSTYKKER

Spelt er et kornslag fra oldtiden. Det er langt sunnere enn hvete og har en rikere og litt nøtteaktig smak. Denne deigen kan settes en sen kveldsstund og tar max 5 minutter, den kan så få godgjøre seg på kjøkkenbenken i løpet av natten. Rundstykkene blir klare til frokost. Litt C-vitamin er tilsatt i deigen i form av jus – det bedrer melets bakeegenskaper, men kan utelates. Spelt inneholder gluten og kan ikke spises av de med cøliaki.

 Nystekte rundstykker til frokost…

8 store rundstykker
Ingredienser:
200 gram sammalt spelt
300 gram siktet spelt
50 gram solsikkekjerner
¼ ts tørrgjær
2 ts salt
4 dl vann
3 ss eplejus/appelsinjus/limesaft

Slik gjør du:

  1. Sett en stor bakebolle på en vekt og vei opp alle de tørre ingrediensene. Bland raskt sammen.
  2. Ha i vann og jus og bland deigen sammen til alt melet er fuktet. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover.
  3. Dekk til bakebollen med lokk eller plast og la stå på kjøkkenbenken i ca 8 timer, gjerne natten over.
  4. Etter hevingen skal du “brette” deigen i bollen. Bruk en slikkepott og dra opp deigen fra sidene i bollen og “brett” deigen inn mot midten – 8-10 ganger for å stramme opp deigen.
  5. Del opp deigen i bakebollen med en deigskrape som er dyppet i mel. Del opp som en rund pizza – først i to, deretter i fire og deretter i åtte. Løft opp hvert emne med to deigskraper og sett på stekebrett med bakepapir.
  6. La heve minimum 30 minutter, gjerne 1 time.
  7. Varm opp ovnen til 230 ºC.
  8. Stek midt i ovnen i ca 12-15 minutter.
  9. Avkjøles på rist.
     

TIPS:

Rundstykkene kan selvsagt formes litt penere, men rustikt smaker også godt 🙂

Hvis du ønsker å ha rundstykker på halvparten av tiden, kan du doble mengden tørrgjær til ½ ts.

 


Etterheving…


Deigen etter 8 timers heving…


Nylaget deig – klar for heving…

 

6 kommentarer

Siste innlegg