FASTELAVNSBOLLER MED MANDELFYLL

Disse hjemmelagde bollene blir garantert en suksess hos både liten og stor! Fra gammel kristen tradisjon betyr egentlig fastelavn “kvelden før fasten”. Man skulle spise seg opp før 40 dager med faste og mager kost satte inn, og da var det lov å kose seg med noe ekstra godt. Hanna Winsnes hadde oppskrift på fastelavnsboller i sin kokebok fra 1845: “vil man have dem rigtig gode, da tages 1 Mark Smør og 14 Lod Sukker til 6 Mærker Meel, og hertil 1 Pot Melk og 6 Skeer Gjær”.  Oppskriften du får her er også noen år gammel – hentet fra en kokebok fra 1960-tallet, men fremgangsmåten er fornyet. Hveteboller fylt med pisket krem eller vaniljekrem, toppet med melisdryss blir ofte servert til fastelavn. I denne oppskriften fylles bollene med mandelfyll og om man ønsker kan man også ha i fløtekrem. Bollene blir også kjempegode uten mandelfyll.

20-22 stykker
Ingredienser:

25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
3 dl helmelk
1 egg
500 gram hvetemel
75 gram sukker
1 ts kardemomme
½ ts salt
100 gram smør, romtemperert

Mandelfyll:
75 gram mandler, malt
35 gram sukker
Ca 2/3 eggehvite (spar resten til pensling)

Kremfløte, pisket til krem
Melis

 

Slik gjør du:

 • Varm melken til romtemperatur, ca 25 ºC. Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre i gjæren. Sett maskinen på. Vei opp mel, sukker og kardemomme og bland dette sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 6-8 minutter.
 • Tilsett smøret som er skåret i skiver/terninger. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
 • Dekk til bollen og la deigen heve til den er doblet i størrelse, ca 1 time.
 • Lag mandelfyllet: rør sammen malte mandler, sukker og eggehvite
 • Del deigen i 20-22 emner. Hvis du ønsker å være helt nøyaktig, veier du hele deigen og deler på 22 for å finne eksakt vekt på hvert emne.
 • Form emnene til runde boller. Du kan  enten kjevle ut hvert emne, legge litt mandelfyll på midten og deretter samle det til en bolle og legge skjøten ned. Det er også mulig å lage en stor og dyp fordypning i hver bolle med fingrene og legge i litt mandelfyll. Trekk deig over hullet og legg skjøten ned på en bakepapirkledd plate.
 • Etterheves til de har doblet i størrelse – ca 1 time.
 • Sett ovnen på 225 ºC.
 • Pensle bollene med egget som er til overs fra mandelfyllet.
 • Stekes midt i ovnen til de har fin, gylden farge, ca 10-12 minutter.
 • Avkjøles på rist.
 • Bollene smaker veldig godt uten krem, men om du ønsker deler du de i to og fyller med krem. Dryss et tynt lag med melis på lokket.

Håper det smaker!! 🙂

 


Nammis 🙂

3 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg