HURTIG GROVT GRYTEBRØD

 

De fleste oppskrifter på grytebrød hever i mange timer, det får da god tid til å utvikle smaksstoffer. Av og til er det tomt i brødboksen, og det er ikke tid til å vente så lenge.  Dette brødet kan settes på ettermiddagen og er klart til kveldsmaten, og det blir et saftig og kjempegodt brød.

 

Gir ett brød
Ingredienser:
100 gram frø (forslag: 40 gram solsikke-, 40 gram sesam- og 20 gram linfrø)
100 gram sammalt rug, grov
400 gram hvetemel
1 ½ ts tørrgjær
1 ½ ts salt
2 ts flytende honning eller sirup
5 dl vann, romtemperert

Jerngryte med lokk, som tåler høy temperatur. 22 cm i diameter, ca 3 liter

 

Slik gjør du:

  • Sett en stor og vid bakebolle på en vekt og vei opp de tørre ingrediensene. Bland sammen med en sleiv eller slikkepott.
  • Hell vann og honning over i det tørre. Bland sammen slik at alt melet er vått.
  • Dekk til bollen med lokk eller folie, og sett til forheving på et lunt sted. La heve i 2 timer.
  • Bruk slikkepotten eller sleiv og brett deigen fra sidene og inn mot midten, som en konvolutt. Snu bollen slik at du får brettet rundt hele deigen. Brett gjerne 10-12 bretter.
  • La heve videre i 1-2 timer.
  • Sett ovnen på 230 grader. Sett samtidig gryta på en rist på nederste rille i ovnen. Ta ut gryta når den er varm og deigen er ferdig hevet. Strø grovt rugmel i bunnen. Tipp deigen forsiktig over i gryta.
  • Strø litt grovt rugmel på toppen om du ønsker. Legg på lokket og stek i 25 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 ºC og stek videre i ca 20 minutter.
  • Hvelv brødet ut av gryta og over på en rist for avkjøling. Når brødet er avkjølt, pakkes det inn i et kjøkkenhåndkle eller papirpose slik at skorpa holder seg sprø.

 

Tips:

  • Dette brødet kan selvsagt settes om kvelden og bakes ut etter 12-18 timer. Da kan gjærmengden reduseres til ½ ts.
  • Brødet kan lages ennå grovere, men da blir ikke så luftig og virker tyngre.
  • Har du en større gryte, er det bare å øke den totale mengden mel til 650-700 gram, og øke vannmengden til det blir passe deig. Det er ikke nødvendig å øke gjærmengden.


Sånn ser deigen ut når den er ferdig blandet og klar til heving…


Her brettes deigen med slikkepotten. Løft deigen fra kanten og inn mot midten – fortsett rundt hele deigen, til sammen gjerne 10-12 bretter, og sett til heving 1-2 timer.


Her der den tippet over i den varme gryta og er klar for steking..


Klar for et godt måltid 🙂

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg