Köfte – tyrkiske kjøttkaker er nærmest en nasjonalrett i Tyrkia. De lages i utallige varianter rundt om i landet, og lages av kvernet kjøtt fra storfe eller lam – eller en blanding. Smaksettingen kan være bare salt og pepper, eller mer spicy med; løk, hvitløk, spisskummen og paprika. Denne oppskriften er veldig overkommelig på en ettermiddag etter jobb.
4 porsjoner – ca 25-28 små kjøttkaker
Ingredienser:
500 gram kjøtt- eller karbonadedeig
1-2 hvitløksfedd, raspet eller finhakket
1 ½ ts spisskummen
1 ½ ts salt
½ ts pepper
3 ss frisk persille, finhakket
Litt rapsolje til steking
Saus:
3 flådde og hakkede tomater eller 2 ss tomatpurè og 1 dl vann
1 ts honning/sukker
Salt og pepper
Tilbehør:
Ris eller bulgur
Blandet salat
(rømme)
Slik gjør du:
- Bland kjøttdeig, løk, hvitløk, persille og krydder til det er jevnt blandet.
- Form til små kjøttboller på størrelsen med en valnøtt, og klem dem ganske flate.
- Varm opp en gryte/stekepanne med litt olje. Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side, til de har fått en fin, brun farge.
- Ta dem opp av stekepannen og legg på et fat.
- Ha tomater i pannen eller en blanding av vann og tomatpurè. Kok opp.
- Ha kjøttkakene tilbake i pannen og la det hele småputre under lokk i ca 10 minutter.
- Tilsett honning og smak til med salt og pepper.
- Server med ris/bulgur og litt salat. En klatt rømme gjør seg også godt ved siden av.
Tips:
- Om du ønsker, kan du tilsette brød i farsen; Litt tørket og malt brød eller 1-1 1/2 skive tørt brød som bløtlegges i vann. Klem så ut væsken og smuldre det i en arbeidsbolle, og bland det deretter sammen med kjøttdeigen og de andre ingrediensene.
- Er du glad i løk, kan gjerne litt finhakket løk tilsettes.
- Har du ikke ferske tomater eller tomatpurè, sil av litt av kraften til hermetiske tomater og bruk det.