Nydelig og superrask aioli

Aioli er helt nydelig og utrolig anvendelig; til å ha på brød, som dipp, på burgeren, på rekene og et must på et hvert tapasbord. Med denne oppskriften er jobben gjort på null komma niks, og den skiller seg ikke.

 

1 egg
1 ½ dl nøytral olje (raps- eller solsikke)
½ dl olivenolje
1-2 fedd hvitløk, rensket og grovt delt
1 ts sennep
1 ts hvitvinseddik eller sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Ha egget i et høyt, smalt desilitermål som ofte følger med stavmiksere. Har du ikke det, bruker du bare et høyt smalt glass som stavmikseren når bunnen i.
  • Hell på med olje og tilsett hvitløk, sennep og hvitvinseddik.
  • Ha stavmikseren i og beveg den litt opp og ned mens du mikser. På under ett minutt skal det ha blitt majones.
  • Smak til med salt og pepper. Hvis du synes konsistensen er litt for tykk, kan du røre inn litt vann.

 

Tips::

  • Eggeplommer må gjerne brukes i stedet for et helt egg – bruk da 2-3 plommer. Resultatet blir gulere farge og ser mer ut som vanlig majones enn den hvite aiolien man får servert i Spania, men smaken blir god.
  • Blir det rester, dekk til med tett lokk eller plast og sett i kjøleskapet. Den er holdbar i 4-6 dager.
  • Her i gården har vi lagd aioli eller vanlig majones på denne måten i flere år, og den har aldri skilt seg, selv om eggene har vært tatt rett ut fra kjøleskapet og oljen rett fra kjøkkenskapet. Når man håndvisper bør alle ingrediensene ha lik temperatur, men det er ikke så nøye når man bruker denne teknikken. Den lille mengden sennep gir ikke bare en fyldigere smak, men virker også som en emulgator.


Etter få sekunder begynner den å bli til majones.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg