FERSKE VÅRRULLER MED REKER OG PEANØTTSAUS

Vietnamesiske vårruller er ferske, friske og har en spennende kombinasjon av smaker. Det er også et sunt alternativ. Det vietnamesiske navnet betyr “rullet salat” på norsk. Opprinnelig brukes store reker og kokt svinekjøtt. Her har vi brukt vanlige reker siden de er enkle å få tak i ferske, og har byttet ut svinekjøtt med kyllingkjøtt. Vårrullene kan spises som forrett, middag eller bare som kveldssnacks. Beregning av antall vil derfor variere. Som forrett vil 2 ruller pr. person være passe, som snacks 4 ruller og som middag ca 6 ruller per person. Kanskje blir dette en ny favoritt hjemme hos dere? Velassorterte dagligvarebutikker fører rispapir og risnudler, men det er som regel billigere i innvandrerbutikker. Les gjerne tipsene nederst før du begynner.


Sunn snaddermat 🙂

8 ruller
Ingredienser:
Rullene:
8 ark rispapir
Ris nudler – Vermicelli
32 reker, ca 240 gram reker med skall
1 kyllingfilet, kokt og skivet
Litt agurk, i tynne strimler
1 stilk stangselleri, i tynne strimler
1 gulrot, i syltynne strimler eller raspet
Grønn salat
En liten bunt fersk koriander/persille
Gressløk

Peanøttsaus:
2 ss soyasaus
2 ss peanøttsmør, fin type
1 ss lønnesirup/honning/sukker
1 hvitløkskløft, raspet/finhakket
½ lime, saften

Noen hakkede peanøtter til garnityr på sausen.

Slik gjør du:

 • Kok kyllingfileten i vann med litt buljongpulver til den er gjennomkokt – tiden vil variere etter størrelsen på fileten – ca 15 minutter. Avkjøl.
 • Kok opp nudlene. Siden koketiden kan variere, er det lurt å lese anvisning på pakken. Hell over i et dørslag eller en sikt. Skyll i kald vann og la renne av.
 • Miks sammen ingrediensene til peanøttsausen i en liten skål. Hvis konsistensen blir litt tykk, kan du røre inn litt vann.
 • Kutt grønnsakene, rensk rekene og kutt kyllingfileten i tynne skiver.
 • Ha lunkent vann i en stor rund bolle, eller bruk en kasserolle i passe størrelse til papirene. Legg et rispapir om gangen i vannet for å myke det opp – det tar 10-15 sekunder. La vannet renne av og legg papiret på et flatt underlag – gjerne en fjøl eller en tallerken.
 • Ca 4-5 cm fra den ene siden legger du på fyllet. Begynn med et salatblad, legg litt nudler på salatbladet, deretter gulrøtter, agurk og selleri og litt urter på toppen. Legg skiver med kylling ved siden av og deretter en rad med 3-4 reker. Brett de 4-5 cm som er uten fyll over fyllet og begynn å rulle stramt. Brett inn en kant på hver side, legg et par gressløker på som stikker ut av rullen og rull videre sammen til en tett rull.
 • Gjenta med resten av ingrediensene. Legg de ferdige rullene på et fat/brett. Grovhakk noen peanøtter som garnityr på sausen. Server rullene med peanøttsausen i en skål ved siden av.

Håper det smaker!!

TIPS:

 • Hvis peanøttsmøret er tykt, fast og vanskelig å blande med de andre ingrediensene, kan du sette skålen i mikroen i noen sekunder.
 • Peanøttsausen i denne oppskriften har få ingredienser, men den gir smak i massevis. Ønsker du mer eller litt annen smak, passer det fint med: litt raspet fersk ingefær, finhakket chili, hoisinsaus ++
 • Siden de kokte nudlene floker seg litt sammen, er det greit å ha en ren saks tilgjengelig for å klippe av nudlene når man tar en mengde til hver rull.
 • Hvis rullene ikke serveres med det samme, pakk inn i plast slik at rispapiret ikke tørker.
 • Hvis du har rester av grillet svin- eller kyllingkjøtt, er det fint å bruke som fyll. Eller pass på å beregne litt ekstra en dag du griller, slik at du kan lage vårruller dagen etter.
 • Variasjon: Mange typer grønnsaker/urter passer godt i rullene: Avocado, mango, mynte, basilikum, løk, bønnespirer ++
 • Rester er fine å ha med på skole eller jobb til lunsj. Pakk de da inne i plast for at ikke rispapiret skal tørke.
 • Nudlene kan sløyfes og erstattes med grønnsaker.
 • Hvis oppskriften skal brukes som forrett til 4 personer, ville jeg lagd en og en halv eller dobbel porsjon med saus. Siden hver enkelt dypper hver rull flere ganger i sausen, må alle ha hver sin skål.


Her er alt klart for rulling. En lav gryte blir brukt til å bløtlegge rispapirene i…


Klar-ferdig-spis!

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg