Krydderurter – tips til bruk og hvordan gi de et nytt liv

Har du noen gang kjøpt en frisk krydderurt som omtrent er vissen før den har kommet på kjøkkenbenken? Det har vi, og her har vi samlet alt vi har erfart eller kommet over av tips om bruk og forskjellige oppbevarings- og konserveringsmetoder. Flere vil sikkert bli lagt til etter hvert.

Krydderurter er populært – både friske og tørkede urter tilfører god smak til mange retter. Samme prinsipp som for annet krydder gjelder – de skal fremheve rettens smak, ikke døyve den.  Tørkede urter har mer konsentrert smak enn friske. Bruk minst dobbel mengde frisk urt sammenliknet med tørket. 1 ts tørket krydder er 2-3 ts frisk krydderurt. Friske urter tilsettes som regel mot slutten av koketiden, mens de tørkede urtene trenger å koke med en stund slik at aromaen kommer frem.


Kryddersmør med basilikum, chili m.m….

 

Friske krydderurter er ferskvare og bør oppbevares kjølig. Unntaket er basilikum – som bør oppbevares i romtemperatur.
Urtene brukes ikke bare i middagsretter, dryss gjerne litt friske urter over brødskiva. Ha litt friske urter i vannmugga, det er dekorativt og gir god smak på vannet. Bruk friske urter i salaten eller lag dressing til salaten ved å knuse urter i en morter med litt salt. Hell på olivenolje og en skvis lime- eller sitronsaft..vips, dressingen er klar.

Kryddersmør: Variasjonsmulighetene er uendelige – bruk det du liker. Her er en oppskrift som du kan bruke som utgangspunkt:

 • 250 gram smør, romtemperert
 • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
 • ½ rød chili, finhakket
 • 1 neve fersk basilikum, finhakket.

Ha smøret i en bolle og tilsett resten av ingrediensene. Rør sammen slik at alt blir jevnt fordelt. Ta et stykke matpapir eller plastfolie. Legg kryddersmøret midt på papiret og rull det stramt sammen, slik at det blir formet til en pølse. Snurr sammen papiret i hver ende og legg i fryseren. Når du trenger smøret til fredagsbiffen eller til å legge på en nyristet brødskive, tar du det bare frem fra fryseren og skjærer av så mange skiver du har behov for.

Krydderolje:
Ha ferske, hele eller finhakkede, krydder i et glass/flaske med olivenolje eller annen matolje etter ønske. Ha gjerne litt pepper, chili eller hvitløk i også. La oljen stå et par uker for å trekke til seg smaken fra krydderet.

Urtene kan også moses med litt grovt salt i en morter. Hell over olivenolje og bland sammen. Ha over i isbitformer og frys ned. Urtene vil ikke miste smaken og holder seg i flere måneder i fryseren.

Pesto på nye måter:
Pesto passer til det meste: som dipp, dressing, på kjøtt eller fisk og på brødskiva. Det vanligste er å lage grønn pesto med basilikum, men det er ingenting i veien for å lage det av andre krydderurter eller spinat. Pinjekjerner kan gjerne byttes ut med valnøtter, cashewnøtter, peanøtter eller hasselnøtter. Parmesan kan sløyfes eller byttes ut med annen ost.

Her er en grunnoppskrift på pesto:

 • 1 potte basilikum
 • 2-3 fedd hvitløk, grovt hakket
 • 2 ss pinjekjerner
 • 1 dl olivenolje
 • 50 gram parmesan, revet
 • Salt og pepper

Bland sammen hvitløk, basilikum og pinjekjerner. Bruk matprosessor, stavmikser eller morter. Tilsett olje i en tynn stråle mens du blander det inn. Rør til slutt inn parmesan og smaksett med salt og pepper. Vil du ha en litt syrlig og lettere smak, kan du tilsette litt sitronsaft.

Urtepasta:
Bruk en morter eller en blender til å mose eller finhakke urtene. Bland inn olje slik at det blir en passe tykk pasta. Beregn omtrent 1/3 kopp olje til to kopper urter. Frys i små porsjonsbeholdere, men sørg for at de er helt fulle. Unngå luftbobler. Når du skal bruke dem, er det bare å tine mosen først.

Urtesalt:
Du kan bruke favoritturten til å lage et urtesalt. Her er eksempel på hvordan det kan gjøres:

 • 2 dl havsalt
 • 1 potte basilikum
 • 2 hvitløksfedd, grovt hakket
 • Litt sitronskall, raspet.

Ha alt unntatt saltet i en foodprosessor og kjør til urtene er i finhakket. Tilsett saltet og “puls” det sammen til det er jevnt blandet, og du har oppnådd ønsket størrelse på saltkornene. Spre urtesaltet utover på et stekebrett og la det tørke i romtemperatur i 2-3 døgn, eller sett det i stekeovnen som er varmet til 50 ºC i 2-3 timer, gjerne med døren litt åpen.

Bruksområder: Ha det i pastavannet, når du lager fisk, kjøtt og hva du ellers måtte ønske.

Urtesukker:
Ha urtene i en foodprosessor og kjør til de er finhakket. Ha i sukker, hvitt sukker eller uraffinert, lysebrunt sukker. Kjør blandingen til sukkeret har fått en fin lysegrønn farge og urtene er i små biter. Ha sukkerert jevn utover på et brett og la det tørke i romtemperatur i ett døgn. Ha det så over i et tett glass. Hvis sukkeret er litt sammenklebet og hardt, tar du det bare tilbake i foodprosessoren  eller knuser det for hånd. Det er holdbart i flere måneder. Bruksområder: Basilikumsukker på jordbær er veldig god kombinasjon. Det kan også brukes til desserter, på grøt osv.

Urteis:
Smaksett hjemmelaget vaniljeis med urter, eller kjøp en god is som du halvsmelter på kjøkkenbenken. Basilikum eller mynte passer veldig godt. Kjør ca ½ potte krydder sammen med litt kremfløte, i en blender eller med en stavmikser, til urtene er jevnt blandet. Rør urteblandingen jevnt inn i isen og sett i fryseren til den stivner. Hvis du bruker basilikum passer det godt å tilsette saft fra en halv lime.

Frys ned urtene:
Rester av urter kan fint fryses ned som de er, eller finhakket. Legg de i en boks eller i en plastpose – jeg blåser litt luft i posen slik at de ikke blir så sammenklemte og det blir lettere å ta ut det jeg trenger. Du kan også hakke opp urtene, legge de i isbitform og fylle på med litt vann. Når du så trenger urtene i f.eks en suppe tar du bare og legger en isbit i suppa, så tiner den raskt av varmen.

Tørk urtene:
Vask urtene og tørk forsiktig mellom to tørkepapir eller i et kjøkkenhåndkle. Samle urtene til en bukett og knytt hyssing rundt stilkene. Henges opp på et mørkt og luftig sted, i 2-3 uker. Urtene kan også legges ut på et stekebrett og tørkes i stekeovnen på 80 grader – sett gjerne skaftet på en tresleiv i døra, slik at fukten slipper ut. Når plantene er gjennomtørket kan du smuldre eller hakke de opp og ha i krukker med lokk.

Lag te:
Rull bladene fra urter mellom fingrene for å frigjøre de eteriske oljene. Ha bladene i koppen og hell over kokende vann. Te av basilikum skal visstnok ha en beroligende virkning. Oregano te skal dempe hoste. Timian te skal virke slimløsende.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg