FYLDIG RAGU – PASTA BOLOGNESE

Denne populære pastaretten kommer fra Bologna i Nord-Italia. Det var i utgangspunktet fattigmannskost, med få og egenproduserte eller lokale ingredienser. Nå er den populær over store deler av verden. Bruk ikke hermetiske tomater, det gir for syrlig smak – bruk i stedet en fyldig tomatpurè, og du får en ragu som er rundt i smaken. I Norge bruker vi oftest spagetti ved siden av kjøttsausen, men Italienerne serverer den med tagliatelle eller papardelle, som er bredere enn spagetti, raguen fester seg dermed bedre til pastaen.  Italienerne blander den kokte pastaen inn i kjøttsausen og servere den ikke ved siden av, slik vi gjerne gjør det. Dette er en autentisk italiensk oppskrift, uten annen norsk tilpasning enn språket. Oppskriften gir en stor porsjon, og kan gjerne fryses til en kjapp middag.


Favorittrett for store og små…

8 porsjoner
Ingredienser:

1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
100 g pancetta (kan sløyfes eller erstattes med bacon), i terninger
1 stor løk, finhakket
2-3 gulrøtter, i små terninger
2 stilker stangselleri, i terninger
1-2 dl rødvin 
4 ss tomatpurè
4 dl kraft eller vann + 2 buljongterninger
2-3 laurbærblader
Salt og pepper

Tilbehør:
Parmesan
Godt brød
8 porsjoner pasta, helst tagliatelle eller papardelle.

Slik gjør du:

 • Ha olje i en gryte eller stekepanne med høye kanter. Sett på forholdsvis høy varme og brun kjøttdeigen, gjerne i et par omganger, mens du rører hele tiden slik at den smuldrer seg (en ballongvisp gjør det lettere å dele opp kjøttet). Legg til side.
 • Fres panchettaen. Tilsett løk, gulrot og stangselleri og la dette frese med til løken er blank.
 • Tilsett den stekte kjøttdeigen. Rør inn tomatpurè og vin. Hell over kraften og legg i laurbærbladene. Kok opp og la det småkoke, gjerne i 3 timer under lokk (hvis du har tid). Rør om av og til. Reguler tykkelsen på sausen ved å ta av lokket ev. tilsette mer vann mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.
 • Kok pastaen etter anvisning på pakken. Gjør gjerne som italienerne – bland den kokte pastaen inn i raguen og rør rundt. Ha retten over på fat eller sett gryten på bordet.
 • Server straks, gjerne med litt raspet parmesan på toppen.

 

Buon appetito!

 

TIPS:

 • Soltørket tomat i små biter kan tilsettes, gir god smak.
 • Ca 1 ts oregano eller rosmarin kan tilsettes om du ønsker mer kryddersmak
 • Sausen egner seg veldig fint til frysing – frys i passe porsjoner til en middag, og du har kjapp middag på en travel ettermiddag. Kan også brukes til å lage lasagne av.
 • Vinen kan sløyfes, men gir god smak. Rødvin kan erstattes med hvitvin. Hvis du ikke har vinrester, kan 1-2 ss eddik + vann brukes. Rødvinseddik, hvitvinseddik eller eplecidereddik egner seg fint.


Snart klar for servering…

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg