Dette er populær gatemat fra Hawaii. Her er det den råmarinerte laksen som har hovedrollen, men med ris og grønnsaker til blir det en smaksrikk og mettende opplevelse. Det er også lett og raskt å lage. Som tilbehør kan man velge det man liker, så det som nevnes i oppskriften er bare et forslag. Det er godt med litt balanse i smakene, så noe søtt, for eksempel mango, mot det salte er alltid en god kombinasjon. Tips til andre typer tilbehør finner du nedenfor oppskriften.
Perfekt lørdagskos…
2 porsjoner
Ingredienser:
Ca 300 gram laksefilet av sushikvalitet – i terninger
2 porsjoner ris
Marinade til laksen:
4 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 ss risvineddik/limejuice
1 ss oystersauce (kan sløyfes)
1 ss honning (kan sløyfes)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 sjalottløk, finhakket
¼ rød chili, finhakket
Litt nykvernet pepper
Forslag til tilbehør:
1/2 avocado, i små terninger/skiver
½-1 vårløk, i skiver
5-6 cm agurk, i terninger/skiver
Mango, i terninger/skiver
Syltet ingefær
Sesamfrø, gjerne hvite og sorte
Slik gjør du:
- Kok ris etter anvisning på pakken.
- Bland sammen ingrediensene til marinaden i en mellomstor bolle.
- Skjær opp laksen i terninger og bland den med marinaden.
- Kutt opp tilbehøret.
- Anrett i skåler. Ha lun ris i bunnen og ønsket tilbehør på toppen. Strø over med sesamfrø og spis med spisepinner. Server gjerne noe godt i glasset ved siden av.
TIPS:
- Hvis laksen legges i marinaden noen timer før retten skal anrettes, kan det være lurt å ikke ha syre (risvineddik/limejuice) i marinaden, da det “koker” laksen og den ser ikke like delikat ut. Ha da heller syren i marinaden like før anretning, eller bland den inn i den kokte risen.
- Tips til andre grønnsaker/tilbehør:
- Fennikel, spinat, wasabiperler (fås kjøpt på glass i dagligvareforretninger) er godt og spennende tilbehør. Mango kan byttes ut med druer.
- Laksen kan byttes ut med kvite, skalldyr eller annen type sjømat
Laksen kuttes i ca 1×1 cm terninger…
Laksen godgjør seg i marinaden…
Dette så kjempe godt ut 🙂
lisarorvik: Takk for hyggelig kommentar! Det er kjempegodt 🙂