SJOKOLADEFONDANTER

Fløyelsmyk, lun og uimotståelig! Denne desserten vinner alles hjerter! Midten skal være flytende, så pass på at de ikke stekes for lenge. Litt friske bær og litt is ved siden av gjør dette til en “høydare” på dessertmenyen…

 
Klar til å nytes…

6-7 stykker
Ingredienser:
150 gram mørk sjokolade, i biter
125 gram smør
100 gram finkornet sukker
4 egg
65 gram hvetemel

6 -7 ramekiner eller kakeringer
Friske bær og is

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 225 ºC.
  • Smelt smør og sjokolade over vannbad, eller i mikro på middels styrke – sett til side.
  • Pisk egg og sukker raskt sammen – til det skummer.
  • Hell sjokoladeblandingen over i eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper.
  • Sikt over hvetemel og bland det inn til røren er jevn og klumpefri.
  • Fordel røren i 6 smurte og sukkerstrødde former. Ikke fyll formene mer enn ¾ fulle.
  • Stek i midten av ovnen i ca 8-10 minutter. De skal være flytende i midten.
  • La stå i ca 5 minutter før servering, slik at de får satt seg litt.
  • Sikt gjerne litt melis over og server med friske bær og is.

 

TIPS:

  • Fondantene kan serveres i ramekinene, eller ta de ut av formene og server de på en asjett. Ved å smøre formene og strø de med mel og deretter dreie formene rundt slik at det fordeles, blir fondantene lettere å ta ut av formene. Husk å tømme vekk overflødig mel.
  • Ved å smøre og strø formene med sukker, blir det et sukkerlag som hjelper fondantene å “gripe” tak i sidene og krype opp. Sukkeret gir også en karamellisert skorpe rundt kanten, og gjør det lettere å få fondantene ut av formene.
  • Steketiden kan variere litt etter hvilke former som brukes og fra ovn til ovn. “Tykke” ildfaste former trenger litt ekstra tid til å bli varme i forhold til metallformer.
  • Hvis du ikke har ramekiner eller kakeringer, kan muffinsbrett også brukes. Kort litt ned på steketiden hvis det er plass til litt mindre kakerøre.
  • Røren kan lages et par dager i forveien og oppbevares i kjøleskap. Ta ut av kjøleskapet ca 1 time før steking slik at røren tempereres.
  • Fondantene kan enkelt lages glutenfrie ved bruk av glutenfri melmiks (f.eks Toro kakemiks). De aller fleste sjokolader er glutenfrie, men sjekk innholdsfortegnelsen.
  • Desserten blir laktosefri ved å bytte ut smør med laktosefri margarin. Isen kan byttes ut med laktosefri is, eller lag en bærcoulis i stedet.


Smør og sjokolade klar for smelting i mikro..
 


Sjokoladeblandingen skal røres inn i eggene. Deretter skal melet tilsettes…


Røren er fylt i smurte og sukkerstrødde former og er klar for stekeovnen…


Mmmm….

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg