CHILI CON CARNE

Navnet på denne kjente gryten betyr “chili med kjøtt”. Det er en amerikansk gryte, men med smaksinspirasjon fra Mexico. Den kan lages akkurat så sterk som man liker. Den passer fint som hverdagsmiddag, og er et godt alternativ til fredagstacoen.


Snaddermat… 🙂

4 porsjoner
Ingredienser:
500 gram kjøtt- eller karbonadedeig
Litt rapsolje til steking
1 gul løk, finhakket
2-3 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 rød paprika, i terninger
1 gulrot, i terninger
2 ts spisskummen
2 ts paprikapulver (gjerne røkt)
2 ts oregano
2 ss tomatpuré
4 dl kalvekraft (ev. vann + buljongterning)
1 boks hakkede tomater
1 boks sorte bønner eller kidneybønner, skylt i kalt vann
1 laurbærblad (kan sløyfes)
Salt og pepper

Tilbehør:
Rømme
Tortillachips eller -lefser

 

Slik gjør du:

 1. Ha olje i en gryte eller stekepanne med høye kanter. Sett på forholdsvis høy varme og brun kjøttdeigen, gjerne i et par omganger, mens du rører hele tiden slik at den smuldrer seg.
 2. Ha løk, paprika, gulrot, hvitløk og chili i gryten og la dette surre med noen minutter før du blander inn krydderene. La det surre videre i ca 1 minutt. Rør så inn tomatpuré, hermetiske tomater, bønner, laurbærblad, kraft og kok opp.
 3. Nå skal gryten få koke, enten i 30 minutter uten lokk for en rask middag, eller med lokk i ca 1-1 ½ time, hvilket er å foretrekke. Husk å røre om av og til og juster ev. konsistensen med litt vann/kraft underveis.
 4. Smak til med salt og pepper. Hermetiske tomater gir ofte en syrlig smak, den kan balanseres med litt sukker/honning – ca 1 ss.
 5. Serveres med rømme og tortillachips eller lune tortillalefser som dyppes i gryten. Om gryten skal serveres til noen som er ekstra sultne, passer det fint med kokt ris og gjerne litt grønn salat ved siden av.

  Dig in!!

 

TIPS: Om du ønsker mer kryddersmak, bruk gjerne mer av de som er nevnt i oppskriften, eller bruk i tillegg koriander, malt kanel eller litt chiliflak. Litt mørk sjokolade kan også brukes til å smaksette retten

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg