NYDELIGE ANISKRINGLER

Når duften av nystekt bakverk med anis brer seg i huset, ja, da blir man sulten, og disse smaker like godt som de dufter. Lette og luftige blir de også. Anis er frø fra en ettårig plante i skjermplantefamilien, og har en litt lakrisaktig smak. I tillegg til å brukes i bakst, brukes det også til å fremstille likør og som medisin. Aniskringlene er velegnet til å fryses, så bak gjerne dobbel porsjon.


Mmmm….;)

Ca 14-15 litt store kringler
Ingredienser:
3,5 dl melk
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
3-4 ss sukker
2 ts anisfrø, støtes
½ ts salt
100 gram smør, romtemperert

Til pensling:
Egg

 

Slik gjør du:

  1. Ha melk i bakebollen til en kjøkkenmaskin (når man bruker maskin, går det helt fint å bruke kjøleskapskald melk. Om man blander for hånd eller ønsker å få deigen litt raskere i gang, kan melken varmes til romtemperatur – ca 25 ºC) og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på.
  2. Vei opp det tørre. Hvis anisfrøene støtes i en morter eller gnis litt i mellom hendene får du frem mer smak. Bland sammen de tørre ingrediensene før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingredensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 8-10 minutter.
  3. Tilsett smøret som er skåret i skiver/terninger mens maskinen er i gang.  La maskinen fortsette å gå til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  4. Dekk til bollen og la heve deigen er doblet i størrelse, ca 1 time.
  5. Hvelv deigen på et lett melet bakebord. Del deigen i ca 14-15 emner (hvert emne ca 70 gram)
  6. Trill først alle emnene til boller og deretter til en kort pølse (se bilde). Legg de ned på bakebordet etter hvert som de er ferdige. Når du har gjort dette med alle, har spenningen i de første emnene sluppet taket og det er nå lettere å trille deigen videre ut til en lang pølse, på ca 40 cm. Form til en kringle og sett på bakebrett som er kledd med bakepapir
  7. Dekk til og la etterheve til størrelsen er doblet – ca 1 time.
  8. Sett ovnen på 225 ºC.
  9. Visp sammen et egg med en klype salt og pensle kringlene med lett hånd.
  10. Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter – til de har fått fin, gylden farge.
  11. Ta kringlene ut av ovnen og sett på rist for avkjøling.


Emnene får hvile litt slik at spenningen slipper taket og det blir lettere å rulle de helt ut…

 


Ikke en perfekt  formet kringle, men den duger…;-)

Håper det smaker!!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg