STORE FROKOSTRUNDSTYKKER MED HAVREGRYN

Nystekte rundstykker med smør og brunost eller syltetøy – ja, det kan nesten ikke bli bedre. Dette blir lette og luftige rundstykker. De inneholder litt grovt mel – blant annet havregryn, som gir god smak, holder godt på væske og bidrar til at de får en myk krumme. De kan smaksettes med litt anis og fennikel hvis man liker den lakrisaktige smaken det gir, men de smaker også veldig godt uten. Deigen må gjerne lages kvelden i forveien – bruk kalde ingredienser og oppbevar den kjølig til neste morgen.


God frokost…

16 store rundstykker
Ingredienser:
5 dl skummetmelk
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
2 ss sirup, honning eller sukker
600 gram hvetemel
80 gram havregryn
175 gram siktet rugmel
1 ts anisfrø, støtes
1 ts fennikelfrø, støtes
1 ts salt
75 gram smør, romtemperert

 

Slik gjør du:

  1. Ha melk i bakebollen til en kjøkkenmaskin (når man bruker maskin, går det helt fint å bruke kjøleskapskald melk. Om man blander for hånd eller ønsker å få deigen litt raskere i gang, kan melken varmes til romtemperatur – ca 25 ºC) og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på. Ha i sirup/honning.
  2. Vei opp det tørre. Hvis anis- og fennikelfrøene støtes i en morter eller gnis litt i mellom hendene får du frem mer smak. Bland sammen de tørre ingrediensene før de tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 8-10 minutter.
  3. Tilsett smøret som er skåret i skiver/terninger. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  4. Dekk til bollen og la heve til deigen er doblet i størrelse, ca 1 time.
  5. Hvelv deigen på et lett melet bakebord. Del deigen i ca 16 emner (hvert emne ca 90 gram)
  6. Form emnene til avlange rundstykker og sett på bakebrett som er kledd med bakepapir.
  7. Dekk til og la etterheve til størrelsen er doblet – ca 1-1 ½ time.
  8. Sett ovnen på 225 ºC.
  9. Pensle rundstykkene med vann eller melk og strø over litt havregryn.
  10. Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter – til de har fått fin, gylden farge.
  11. Ta ut av ovnen og sett på rist for avkjøling.

 

Lykke til med baksten!!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg