Dette brødet smaker utrolig godt og tar seg godt ut på ethvert bord. Server det gjerne ved siden av tapas, til koldtbord eller ved siden av en suppe – det blir suksess uansett. Her er deigen så liten at den raskt blandes sammen for hånd, men maskin må gjerne brukes.
Klart til servering…
Blir til 1 brød
Ingredienser:
350 gram hvetemel
2 ts tørrgjær
1 ts sukker
1/2 ts salt
2 dl melk
1 stort egg (hold av 2 ss)
3 ss smør, romtemperert
Til fyll:
100 gram smør, romtemperert
3 soltørkede tomater, finhakket
2-3 hvitløksfedd, finhakket
2 ss fersk persille, finhakket
2 ts urtekrydder (oregano/timian/basilikum)
Springform , 24 cm
Slik gjør du:
- Melken kan brukes kjøleskapskald eller varmes til romtemperatur – ca 24-25 ºC. Ha mel, tørrgjær, salt og sukker i en liten bakebolle. Bland sammen med en tresleiv og tilsett melk og et sammenvispet egg, bortsett fra 2 ss som holdes av til senere pensling. Bland sammen ingrediensene til en jevn deig.
- Tilsett mykt smør og elt deigen videre til smøret er jevnt blandet inn.
- Dekk til bollen og la heve til deigen er doblet i størrelse, ca 1 time.
- Lag fyllet ved å blande ingrediensene i en liten skål.
- Ha deigen ut på et melet bakebord. Kna den lett sammen og form til en flat runding.
- Del rundingen i 16. Del den som en rundt pizza – først i to, deretter i fire, åtte og så i seksten jevnstore biter. For mer nøyaktig resultat kan du veie hele deigen og finne eksakt vekt på hvert emne.
- Form hvert emne til en bolle.
- Klem så hver bolle ut til en flat runding, som er ca 9 cm i diameter.
- Smør fyll på den ene halvdelen av rundingen, helt ut mot kanten, og brett den andre delen av deigen over fyllet, men ikke helt over (se bilder)
- Klem sammen hver ende, slik at hver halvmåne blir som et roseblad.
- Smør en springform godt og sett fire ferdig formede emner i midten og fordel de øvrige jevnt rundt.
- Dekk til med plast eller aluminiumsfolie og sett til etterheving – til doblet i størrelse, ca 1 time.
- Forvarm ovnen til 180 ºC.
- Visp sammen de 2 ss av egget som ble holdt av og pensle på brødet.
- Stek på rist på nest nederste rille i ovnen til du har en fin, gylden blomst – ca 35 minutter.
- Ta ut av formen og avkjøl på rist. Server det gjerne mens det ennå er lunt.
TIPS:
- Fersk persille gir fin farge, men kan erstattes med en annen fersk krydderurt eller 1 ts tørket urtekryder.
- Egner seg for frysing. Ved bruk tines den i romtemperatur og “skjerpes” på varmluft i noen minutter, for å få den som nystekt.
Deigen deles…
De 16 emnene trilles til boller før de klemmes flate…
Fyllet smøres på, de brettes og formes som et roseblad…
Pent plassert i formen, ferdig hevet, penslet og klar for steking…