NYDELIGE BERLINERBOLLER

Varme, nystekte berlinerboller som er rullet i sukker er rett og slett uimotståelig. Denne oppskriften gir lette, luftige og kjempegode berlinerboller. De smaker så uendelig mye bedre enn de fra bakeriet. Her i Tromsø serveres de alltid 21. januar for å feire at mørketida er over og at sola endelig er tilbake. Bollene kan rulles i sukker, melis eller sprøytes med melisglasur på utsiden. De kan lages med eller uten fyll, godt blir det uansett hva du måtte velge. Lykke til med baksten!

Blir til ca 20 berlinerboller
Ingredienser:
1 egg
2 ½ dl melk
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
90 gram sukker
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver, kan sløyfes
1 ts salt
100 gram smør, romtemperert

Eventuelt syltetøy eller vaniljekrem til fyll

Til frityrkoking:
1 kilo matfett eller rapsolje.

Slik gjør du:

 1. Bruk kjøleskapskald melk eller varm den til ca 25 ºC (romtemperatur) for å få deigen raskere i gang. Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på.
 2. Sett en bakebolle på en vekt og vei opp de tørre ingrediensene. Bland de lett sammen før de tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene).
 3. La deigen gå 7-8 minutter på lav til middels hastighet, skrap eventuelt ned fra kantene underveis.
 4. Tilsett så romtemperert smør som er skåret i terninger/skiver. Tilsett litt om gangen mens maskinen går. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn.
 5. Sett maskinen på høy hastighet og la den gå i 1-2 minutter.
 6. Dekk til deigen og la forheve til dobbel størrelse – ca 1 time.
 7. Kjevle ut deigen til ca 1,5 cm tykkelse, gjerne på en silikonmatte om du har. Stikk ut boller med en utstikker eller et glass i ønsket størrelse. Dypp glasset i litt mel hvis deigen setter seg fast. Hvis du ønsker fyll i bollene kjevler du deigen litt tynnere, ¾ cm, stikker ut passe store boller med et glass. Legg ønsket fyll på midten og klem sammen to og to rundinger (hvis nødvendig kan du ha litt vann/egg rundt kanten for å få de til å lime seg bedre sammen)
 8. Sett på et lunt sted til etterheving – ca 1 time.
 9. Varm opp fettet i en kjele. Det bør være nok fett til at bollene kan flyte fritt. Fettet er passe varmt når det er rundt 170 ºC. Hvis du ikke har sukkertermometer, kan du sjekke at det er passe varmt når det bruser rundt skaftet på en tresleiv, eller en brødterning blir brun i løpet av 1 minutt. Hvis det ryker er det for varmt. Ha alltid et lokk i nærheten til å legge over hvis det skulle ta fyr. Hvis det er for varmt blir bollene hurtig brun på utsiden og rå inni. Stek gjerne en prøvebolle først for å sjekke at det er passe temperatur.
 10. Legg bollene forsiktig ned i det varme fettet og stek til de er gylne på den ene siden, snu og stek videre på neste side. Ikke stek mer en 2-3 boller om gangen, hvis flere kjøles fettet for mye ned.
 11. Dekk bunnen av en langpanne med tørkepapir og plasser en rist over. Etter hvert som bollene er ferdigstekt legges de på risten slik at overflødig fett kan renne av.
 12. Rull i sukker mens de ennå er varme og server dem lunkne.

Håper det smaker!!

 

TIPS:

 • Bollene egner seg fint for dypfrysing og holder seg godt i et par måneder. Fryses uten sukker. Ta opp og tin i romtemperatur. Varm i stekeovnen noen minutter før de rulles i sukker.
 • Flott matfett kan brukes til frityrkoking, men det er mye dyrere enn å bruke olje.
 • Fyll kan sprøytes inn i bollene etter at de er ferdigstekt – bruk da en sprøytepose med en lang, smal kaketyll.


Dobbel porsjon. Fin og smidig deig…


Et høyt og smalt kjøkkenglass ble brukt som utstikker…

8 kommentarer

Siste innlegg