GLUTENFRIE BERLINERBOLLER

Dette blir kjempegode og luftige berlinerboller – og deigen er veldig lett å jobbe med. Smøret i deigen smeltes ikke, da vi synes resultatet blir bedre når det er romtemperert og blandes inn i deigen. Bollene kan rulles i sukker, melis eller sprøytes med melisglasur på utsiden. De kan lages med eller uten fyll, godt blir det uansett hva du måtte velge. Lykke til med baksten!

Blir til ca 25 berlinerboller
Ingredienser:
2 ½ dl melk
4 egg
50 gram fersk gjær/1 pose tørrgjær
1 ss fiberhusk/knuste psylliumfrø
100 gram Jyttemjøl
500 gram Semper Glutenfri mix
90 gram sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
100 gram smør, romtemperert

Eventuelt syltetøy eller vaniljekrem til fyll

Til frityrkoking:
1 kilo matfett eller rapsolje.

Slik gjør du:

  1. Varm melka til ca 25 ºC (romtemperatur). Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette (bruk grinda og ikke eltekroken). Sett maskinen på. Tilsett fiberhusk. Sett en ren og tørr bakebolle på en vekt og vei opp de tørre ingrediensene. Bland de lett sammen før de tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene).
  2. La deigen gå noen minutter på lav til middels hastighet, skrap eventuelt ned fra kantene underveis.
  3. Tilsett så romtemperert smør som er skåret i terninger/skiver. Tilsett litt om gangen mens maskinen går. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn.
  4. Sett maskinen på høy hastighet og la den gå i 1-2 minutter.
  5. Dekk til deigen og la forheve i ca 1 time.
  6. Kjevle ut deigen til ca 1,5 cm tykkelse, gjerne på en silikonmatte og stikk ut med et glass i ønsket størrelse. Dypp glasset i litt mel hvis deigen setter seg fast. Hvis du ønsker fyll i bollene kjevler du deigen litt tynnere, ¾ cm, stikker ut passe store boller med et glass. Legg ønsket fyll på midten og klem sammen to og to rundinger.
  7. Sett på et lunt sted til etterheving – ca 1 time.
  8. Varm opp fettet i en kjele. Det bør være nok fett til at bollene kan flyte fritt. Fettet er passe varmt når det er rundt 170 ºC. Hvis du ikke har sukkertermometer, kan du sjekke at det er passe varmt når det bruser rundt skaftet på en tresleiv, eller en brødterning blir brun i løpet av 1 minutt. Hvis det ryker er det for varmt. Ha alltid et lokk i nærheten til å legg over hvis det skulle ta fyr. Hvis det er for varmt blir bollene hurtig brun på utsiden og rå inni. Stek gjerne en prøvebolle først for å sjekke at det er passe temperatur.
  9. Legg bollene forsiktig ned i det varme fettet og stek til de er gylden på den ene siden, snu og stek videre på neste side. Ikke stek mer en 2-3 boller om gangen, hvis flere kjøles fettet for mye ned.
  10. Dekk bunnen av en langpanne med tørkepapir og plasser en rist over. Etter hvert som bollene er ferdigstekt, legges de på risten slik at overflødig fett kan renne av.
  11. Rull i sukker mens de enn er varme og server dem lunkne.

 

TIPS:

  • Bollene egner seg fint for frysing i et par måneder, men da uten sukker. Ta opp og tin i romtemperatur. Varm i stekeovnen noen minutter før de rulles i sukker.


Klar for etterheving…


Stikk ut med et glass som er dyppet i litt Jyttemel…


Det blir en smidig og fin deig…


Gjær, melk og egg blandes…

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg