KAKER TIL JUBILUEM – PLANLEGGING AV KAKEBORD

Det er ikke alltid så lett å beregne hvor mange kaker man skal lage til et jubileum, og ofte er man for redd for å beregne for lite. Det resulterer gjerne i at kakebordet bugner over, og det blir masse rester. Når man skal beregne antall kaker, vil det ha betydning om det bare serveres kaffe og kaker, eller om gjestene først får middag/koldtbord og at kakene bare blir som en dessert. For å få et variert og vellykket kakebord, er det lurt å bruke litt tid til planleggingen på forhånd – det kan også spare deg for mye jobb rett før selskapet. Tradisjonene kan variere rundt om i landet og fra familie til familie, her er i hvert fall noen tips som kan hjelpe deg i planleggingen.


Kakebord med hjemmebakte kaker – hjemmelaget er best 🙂 

Antall kaker:

Noen kaker er høye og mektige, og da tar gjestene gjerne små stykker. Andre kaker er friske og lette, og da blir gjerne stykkene litt større. Kaker i samme størrelsen kan derfor gi forskjellig antall kakestykker. Som et gjennomsnitt kan man si at runde kaker gir 12-14 kakestykker.

Hvis det serveres koldtbord/middag først, vil det være passe med 1,5 kakestykke per person. Da får alle ett stykke og noen kan ta to. Beregn noen ekstra stykker og sett gjerne frem litt konfekt eller friske bær. Ved følgende beregning vil det bli noen ekstra kakestykker:

20 gjester = 30 kakestykker = 3 kaker
30 gjester = 45 kakestykker = 4 kaker
40 gjester = 60 kakestykker = 5 kaker
50 gjester = 75 kakestykker = 6 kaker

Hvis det bare serveres kaffe og kaker ville jeg beregnet litt mer, 2-3 stykker til hver, og gjerne noen kaker som fyller litt – som for eksempel gjærbakst eller en epleterte, som metter uten at det blir for søtt og mektig.  

20 gjester = 40 kakestykker = 4 kaker
30 gjester = 60 kakestykker = 5 kaker
40 gjester = 80 kakestykker = 6 kaker
50 gjester = 100 kakestykker = 8 kaker

Hvis det er fare for at det kan dukke opp flere gjester, eller om du er redd for at du ikke har kaker nok, kan det være betryggende med noe ekstra på lur:

  • Iskake
  • Konfekt
  • Hjemmelaget is
  • Lefser – tiner i løpet av få minutter på kjøkkenbenken.
  • Marengsbunn/pavlova + en pakke kjøpt vaniljekrem og noen bær
  • Mandel- eller nøttebunn + kremfløte + en pakke karamellpudding (Ha krem på bunnen. Skjær karamellpuddingen i tynne skiver og legg på toppen i et viftemønster. Gjerne litt karamellsaus over – smaker nydelig)
  • Rullade, frossen, skåret i porsjonsstykker. Kan pyntes med krem og bær.

Utvalg av kaker:

  • Planlegg et variert utvalg, slik at det blir noen for enhver smak.
  • Aldersgruppe på gjestene har betydning – er det mange barn, eller bare voksne?
  • Barn og ungdommer liker gjerne sjokoladekake, brownies og Oreokake. Eldre gjester er ofte glad i kremkaker. Friske kaker og gjærbakst passer til alle.
  • Ikke bare ha tunge og mektige kaker, men også kaker som er friske og syrlige.
  • En skål med friske bær er alltid suksess på et kakebord, hver tar litt bær ved siden av kakene – det frisker opp og gjør at ikke alt blir så søtt og mektig. Dette tåles også godt av de fleste med matallergier.
  • Eksempel på sammensetning av kakebord:
    • Marsipankake
    • Kransekake
    • Sjokoladekake/brownie
    • Gulrotkake/Prinsessekake (gjærbakst)
    • Mandel-/nøttebunn med bringebærmousse
    • Pavlova med friske bær
    • Skål med blanding av friske bær, eks jordbær, bringebær og blåbær
    • Konfekt

 

Matallergier:

  • Det kan være lurt å ha kaker på kakebordet som ikke inneholder hvetemel, egg, melk eller nøtter.
  • Merk de allergivennlige kakene med en lapp, eller sett et bordkort ved siden av. Da slipper de med allergier å lure på hva de kan spise. 
  • Ha en egen kakespade ved de glutenfrie kakene som er merket  “glutenfri”.  De med cøliaki skal ikke ha smuler fra andre kaker.
  • Om du sender ut skriftlige invitasjoner, be gjerne gjestene opplyse om eventuelle matallergier.
  • Suksessterte, kransekake og pavlova er i utgangspunktet glutenfrie. I sukkerbrød og andre lette kakebunner er det enkelt å erstatte hvetemel med glutenfri kakemiks, og ingen vil merke noen forskjell på smaken eller konsistensen.  I ostekaker kan kjeksen byttes ut med glutenfri kjeks – hvis man i tillegg bruker laktosefri fløte/rømme, blir kaken også for de som ikke tåler melk.
  • Paibunner kan lages uten egg. Det kan lages saftige sjokoladekaker med kefir, uten egg.
  • Det fins gode erstatningsprodukter å få kjøpt på helsekostbutikker og i mange dagligvarebutikker – for eksempel soyaprodukter, mandel- og havremelk osv.

 

Forberede god tid i forveien:

  • Mandel- og nøttebunner egner seg veldig bra for frysing og kan lages flere uker i forveien og fryses ned.
  • Kransekake kan fryses ned og tas opp og pyntes 1-2 dager før selskapet.
  • Iskaker og hjemmelaget is kan lages flere uker i forveien.
  • Paibunner kan fryses ned – forstekt eller ustekt.
  • Gjærbakst kan lages i god tid og fryses. Tines ved romtemperatur og varmes i ovnen rett før servering, og de smaker som nybakt.
  • De fleste oste- og fromasjkaker er holdbare og holder seg fint noen dager i kjøleskapet.
  • Gulrotkaker kan bakes 2-3 dager før selskapet.
  • Marengsbunner kan bakes 1 uke før selskapet og oppbevares tørt. 
  • Lag kakepynt i god tid: marsipanroser og blader, pynt av smeltet sjokolade osv.
  • Hør med venner og familie om de kan hjelpe til med å bake.

 

Kakerester:

  • Ha gjerne klar noen rene og tomme plastbokser, slik at du kan sende noen kakerester med gjestene hjem etter selskapet.
  • Lag noen kaker som egner seg godt for frysing, eksempelvis; suksessterte, fyrstekake, gjærbakst, marsipankake, kransekake, gulrotkake osv. Kaker som har vært frosne bør helst ikke fryses på nytt.

 

Mengdeberegning pr. kake:

Runde kaker:

20 cm kake = 10 kakestykker
24 cm kake  = 14 kakestykker
26 cm kake = 16 kakestykker
28 cm kake = 18 kakestykker

Kvadratiske:

30×40 cm kake = 30 stykker
40×55 cm kake = 60 kakestykker

 

Sjekk at du har kakespader til alle kakene, eller be venner og familie ta med!

Lykke til med kakebordet!! 🙂

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg