JULEBRØD

Julebrød har lange tradisjoner i norsk julebakst, og det smaker skikkelig godt med en fersk skive brød med smør og brunost. Denne oppskriften gir to store, saftige julebrød. Her er de stekt i former, men de kan også lages som runde frittstående brød.


 

Blir til 2 store brød
Ingredienser:
6 dl melk
25 gram fersk gjær/2ts tørrgjær
1000 gram hvetemel
125 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts salt
200 gram rosiner
200 gram smør, romtemperert

Til pensling:
1 Egg, sammenvispet

 

Slik gjør du:

  • Vei opp smøret og skjær det i terninger/skiver og la det ligge fremme i romtemperatur.
  • Legg rosinene i bløtt i ca 20 minutter. Ha de i en skål og hell over varmt vann slik at det akkurat dekker rosinene.
  • Ha melk i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på. Vei opp det tørre og bland dette sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 5 minutter.
  • Tilsett smøret mens maskinen går på sakte hastighet. La maskinen gå noen minutter til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  • Tøm vannet av rosinene og tilsett disse mens maskinen går på lav hastighet.
  • Dekk til bollen og la deigen heve til den er doblet i størrelse, ca 40-60 minutter.  
  • Smør bunnen og sidene i to brødformer godt.
  • Del deigen i to like store emner (for penest resultat veier du først hele deigen og finner eksakt på de to deigemnene)
  • Form til jevne brød og legg i de smurte bakeformene. Sett til etterheving til størrelsen er doblet – ca 1 time.
  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Visp sammen et egg med en klype salt og pensle brødene med dette.
  • Sett inn på rist på nederste rille i ovnen og stek ca 35-40 minutter – til de er gjennomstekte og har fått fin, gylden farge. Pass på mot slutten av steketiden at de ikke blir brent på toppen – dekk eventuelt til med et bakepapir og senk temperaturen litt.
  • Ta ut av formene og avkjøl på rist.

 

TIPS:

  • Revet skall fra en sitron som tilsettes i deigen gir god smak. Eventuelt kan noen sitrondråper tilsettes.
  • De som er veldig glad i rosiner kan gjerne øke rosinmengden til 300 gram.
  • Om du liker sukat kan du gjerne tilsette en pakke.
  • Rosinene bløtlegges for at de ikke skal trekke til seg vann fra deigen, brødene blir dermed saftigere. De rosinene som ligger mot skorpa vil heller ikke bli så tørre.
  • Sukkeret kan med fordel erstattes av sirup – det gir myk krumme (det som er innafor skorpa) og lengre holdbarhet.


Klar til å nytes…<3


Penslet og klar til steking..


Smidig og god deig…
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg