Julebrød har lange tradisjoner i norsk julebakst, og det smaker skikkelig godt med en fersk skive brød med smør og brunost. Denne oppskriften gir to store, saftige julebrød. Her er de stekt i former, men de kan også lages som runde frittstående brød.
Blir til 2 store brød
Ingredienser:
6 dl melk
25 gram fersk gjær/2ts tørrgjær
1000 gram hvetemel
125 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts salt
200 gram rosiner
200 gram smør, romtemperert
Til pensling:
1 Egg, sammenvispet
Slik gjør du:
- Vei opp smøret og skjær det i terninger/skiver og la det ligge fremme i romtemperatur.
- Legg rosinene i bløtt i ca 20 minutter. Ha de i en skål og hell over varmt vann slik at det akkurat dekker rosinene.
- Ha melk i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på. Vei opp det tørre og bland dette sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 5 minutter.
- Tilsett smøret mens maskinen går på sakte hastighet. La maskinen gå noen minutter til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
- Tøm vannet av rosinene og tilsett disse mens maskinen går på lav hastighet.
- Dekk til bollen og la deigen heve til den er doblet i størrelse, ca 40-60 minutter.
- Smør bunnen og sidene i to brødformer godt.
- Del deigen i to like store emner (for penest resultat veier du først hele deigen og finner eksakt på de to deigemnene)
- Form til jevne brød og legg i de smurte bakeformene. Sett til etterheving til størrelsen er doblet – ca 1 time.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Visp sammen et egg med en klype salt og pensle brødene med dette.
- Sett inn på rist på nederste rille i ovnen og stek ca 35-40 minutter – til de er gjennomstekte og har fått fin, gylden farge. Pass på mot slutten av steketiden at de ikke blir brent på toppen – dekk eventuelt til med et bakepapir og senk temperaturen litt.
- Ta ut av formene og avkjøl på rist.
TIPS:
- Revet skall fra en sitron som tilsettes i deigen gir god smak. Eventuelt kan noen sitrondråper tilsettes.
- De som er veldig glad i rosiner kan gjerne øke rosinmengden til 300 gram.
- Om du liker sukat kan du gjerne tilsette en pakke.
- Rosinene bløtlegges for at de ikke skal trekke til seg vann fra deigen, brødene blir dermed saftigere. De rosinene som ligger mot skorpa vil heller ikke bli så tørre.
- Sukkeret kan med fordel erstattes av sirup – det gir myk krumme (det som er innafor skorpa) og lengre holdbarhet.
Klar til å nytes…<3
Penslet og klar til steking..
Smidig og god deig…
0 kommentarer