NYDELIGE LUSSEKATTER

Lussekatter er egentlig beregnet til feiringen av Luciadagen, 13. desember, men det er perfekt å servere i hele adventstida. Disse blir myke, luftige og har en herlig smak av safran. Sjekk at du har alle ingrediensene og les gjerne tipsene som står nederst før du begynner. 


 

Ca 25 stykker
Ingredienser:
4 dl melk
2 mellomstore egg
25 gram fersk gjær/2ts tørrgjær
150 gram sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
0,75 gram safran (ev. 1 ts gurkemeie)
800 gram hvetemel
150 gram smør, romtemperert

Til pensling/pynt:
Egg
Rosiner
 

Slik gjør du:

  1. Ha melk og egg i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på. Vei opp alle de tørre ingrediensene og bland dette sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 5 minutter.
  2. Tilsett smøret som er skjært i skiver/terninger. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn. Juster eventuelt konsistensen på deigen ved å tilsette litt væske eller mer mel, når dette er blandet jevnt inn økes hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  3. Dekk til bollen og la heve til den er doblet i størrelse, ca 45-60 minutter.
  4. Ta deigen ut på melet bakebord og del opp i emner. For jevnest og penest resultat veier du hele deigen, deler på 25-30 (alt etter hvor stor du ønsker dem), og finner dermed eksakt vekt på hvert emne.
  5. Form til lussekatter og sett på bakebrett.
  6. Dekk til og la etterheve til de er doblet i størrelse, ca 1 time.
  7. Sett ovnen på 230 ºC grader.
  8. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
  9. Stek på midterste rille i ovnen i ca 7-10 minutter eller til de har fått fin, gylden farge.
  10. Sett på rist for avkjøling.

TIPS:

  • Ønskes deig uten egg, kan de to eggene i deigen sløyfes og erstattes med 1 dl melk. Total melkemengden blir da 5 dl.
  • Safran er verdens dyreste krydder, men gir en utrolig god smak og er verdt å bruke. Safrantrådene kan gjerne knuses i en morter med litt av sukkeret i oppskriften for at de skal blande seg jevnere i deigen.
  • Safran kan erstattes med gurkemeie, som gir en fin gul farge på deigen, men ikke helt den samme smaken.
  • Det gir best resultat om deigen både får for- og etterheving, men har du ikke tid til det er det viktigst med etterhevingen.
  • Her er det brukt kjøleskapskald melk, noe vi foretrekker da det er så enkelt. Når deigen lages i kjøkkenmaskin fører friksjonen mellom deigen og maskinen til at deigen øker i temperatur. Blandes deigen for hånd, kan melken godt varmes litt i en kasserolle, mikro eller vannbad, til ca 25-30 grader.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg