Denne franske desserten er en perfekt avslutning på et godt måltid. Den er enkel å lage og kan gjøres klar i god tid på forhånd. Her blandes pistasjpasta med brûlée blandingen, det gir en “ny” smak og gjør at desserten ikke virker så søt og mektig.
Oppskriften gir 6-7 dessertformer
Ingredienser:
Pistasjpasta:
60 gram usaltede pistasjnøtter, uten skall
1 ss nøytral olje
Ca 2 ss vann
Ca 1 ss limesaft
Vaniljekremen:
4 dl kremfløte
1 dl melk
1 vaniljestang
6 eggeplommer
75 gram sukker
Ildfaste former
Sukker til gratinering
Ev. friske bær
Slik gjør du:
- Start med pistasjpastaen. Varm ovnen opp til 150 grader. Spre nøttene på et stekebrett og rist i ovnen i ca 10 minutter – dette gir mer smak, men er ikke absolutt nødvendig.
- Ha nøttene over i en foodprossessor og mal de fint opp. Ha på olje, vann og limesaft og kjør til en jevn masse.
- Ha melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen over i fløteblandingen.
- Varm opp til det nesten koker. Slå av platen, sett på lokk og la stå ca 5 minutter.
- Ha eggeplommer og sukker i en miksebolle og pisk det godt sammen, gjerne med en ballongvisp.
- Sett ovnen på 150 grader (i tilfelle du slo av ovnen etter ristingen av nøttene)
- Ta vaniljestangen ut av fløteblandingen, og hell den i en tynn stråle over i eggeblandingen under kraftig visping. Bland inn pistasjpastaen.
- Fordel massen i ildfaste porsjonsformer, det blir 6-7 stykker avhengig av størrelsen på formene. Fyll formene ca ¾ fulle (luftbobler på overflaten kan fjernes ved å krølle et tørkepapir og holde det mot boblene) Sett formene i en dyp langpanne og hell forsiktig varmt vann i panna, til det rekker ca halvveis opp på formene.
- Bak nedenfor midten av ovnen i ca 30 minutter – til massen har stivnet. Avkjøl.
- Like før servering drysses sukker på toppen. Hvis du har en Crème Brûlée brenner bruker du den til å brune sukkeret til karamell. Hvis ikke, kan du sette formene i ovnen 2-3 minutter med grillelementet på. Pass på, for det går fort.
- Server gjerne med friske bær.
Håper det smaker!
TIPS:
- Hvis du ikke er så glad i smaken av pistasj, går det helt fint å utelate det.
- Tradisjonelt brukes bare fløte og ikke blanding av fløte og melk. Her er melk tilsatt for at det ikke skal være så mektig.
- Hvis du bare har 1 pakke kremfløte (3 dl) går det fint å bruke den og å øke til 2 dl melk.
- Lag gjerne brûléene ferdig dagen i forveien og sett kjølig – vent med karamelliseringen av sukkeret til like før servering.
- Skyll av vaniljestangen og bruk den som garnityr, eller bruk den i hjemmelaget vaniljeekstrakt.
Pistasjpasta
Klar til å settes i ovnen
Voilá 🙂
0 kommentarer