LUFTIGE RUNDSTYKKER I FORM – DINNERBUNS

Dette er en amerikansk oppskrift, og det er derfor vanskelig å finne et kort navn som høres fornuftig ut på norsk. Bruksområdene er mange, for eksempel til Sloppy Joe, som burgerbrød, til sandwich eller bare som rundstykker med syltetøy. Med litt tålmodighet blir resultatet veldig luftig og lett bakst. Kan formes som runde boller eller knuter – se bildene

12 stykker

Ingredienser:
550 gram hvetemel
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
25 gram sukker
1 ts salt
2,5 dl melk
3 egg (2 egg og 1 plomme i deigen)
75 gram smør, romtemperert

En form ca 32 x 22 cm

Slik gjør du:

  • Ha melk og egg (2 hele egg og 1 eggeplomme) i bakebollen til en kjøkkenmaskin og smuldre gjæren i dette. Sett maskinen på. Vei opp det tørre og bland dette lett sammen før det tilsettes i bakebollen (hvis du bruker tørrgjær blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene). La maskinen gå på sakte hastighet i ca 7-8 minutter.
  • Tilsett smøret som er skåret i skiver/terninger. La maskinen gå til det er jevnt blandet inn. Øk hastigheten og la maskinen gå noen runder på høy hastighet.
  • Dekk til bollen og la heve i minst 1 time.
  • Elt deigen igjen på lav hastighet til luften er “slått ut” av deigen. Dekk til igjen og la heve ca 1 time.
  • Kle en langpanne med bakepapir.
  • Del deigen i 12 emner. Hvis du ønsker å være helt nøyaktig veier du hele deigen og deler på 12 for å finne eksakt vekt på hvert emne.
  • Form hvert emne til en rundt bolle eller rull ut emnene og knytt en knute. Legg i formen etter hvert som de er ferdig formet.
  • Etterheves i 1-2 timer.
  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Pensle med eggehviten som er til overs hvis du ønsker en litt blankere overflate.
  • Stekes midt i ovnen til den har fin, gylden farge, ca 20 minutter.
  • Ta tak i bakepapiret og løft bakverket over på en rist for avkjøling.
  • Hvis man bryter bollene/knutene fra hverandre tørker de fortere ut, så det kan være en fordel å sette hele “brødet” på bordet og la hver enkelt bryte fra det de ønsker.

TIPS:

Her er det brukt kjøleskapskald melk. Melken kan tempereres litt (26-28 grader) for å få hevingen til å gå hurtigere, men deigen øker i temperatur under eltingen i maskinen og under liggetiden (forhevingen) skjer det mange prosesser i deigen som også gir økt temperatur.

Deigen kan også settes kvelden i forveien – bruk da kalde ingredienser (bortsett fra smøret, som må være temperert for å blande seg jevnt i deigen) og oppbevar deigen kjølig.

 

 

 

4 kommentarer

Siste innlegg