PAELLA MED LAKS OG REKER

Denne spanske spesialiteten, som er søskenbarnet til italienske risotto, er utrolig enkel og smakfull. At hele middagen lages i en og samme gryte er heller ingen ulempe. Retten serveres både til hverdag og fest.

4 porsjoner
Ingredienser:
400 gram laks, i biter
200 gram reker, uten skall
1 liten gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot, i små terninger
1 paprika, i strimler
1 ss tomatpuré
6 dl kyllingkraft (buljongterning + vann)
300 gram (ca 3,5 dl) paella ris (eller risottoris)
¼ ts safran eller gurkemeie
½ ts paprikapulver
½ bunt persille, finhakket
Salt og pepper

Tilbehør:
½ sitron, i båter

Slik gjør du:

  • Bruk en stekepanne med høye kanter eller en gryte. Varm den opp til middels varme med litt olje.
  • Fres løken. Tilsett så gulrot, hvitløk og paprika, og la dette frese litt. Rør inn safran/gurkemeie, paprikapulver og tomatpuré. Hell over kraften og ha i risen. Kok opp, sett på lokk og demp platen slik at det bare småputrer. Rør om av og til, slik at risen kokes jevnt og alt blir samtidig ferdig. Normalt skal risen koke ca 20 minutter (sjekk for sikkerhets skyld på rispakken).
  • Når det gjenstår 5 minutter, rører du godt om, tilsetter laksen og blander den inn. De siste minuttene skal man ikke røre i bunnen av gryta – risen som ligger nederst skal få stekeskorpe og litt lett farge (dette er det beste med hele retten). Paellaen skal være bløt, men ikke suppete. Kok derfor uten lokk de siste minuttene om du vil ha den tørrere, eller tilsett litt ekstra kraft/vann.
  • Rett før servering tilsettes rekene. Smak til med salt og pepper og dryss over persillen.
  • Stikk gjerne noen sitronbåter ned i gryta, slik at hver enkelt kan klemme over sitronsaft.

    Buen apetito!

TIPS:

  • Grønnsakskraft kan brukes istedenfor kyllingkraft.
  • Erstatt gjerne 1-2 dl av kraften med hvitvin.
  • Safran (og gurkemeie) gir flott farge og veldig karakteristisk smak. Hvis du ikke vil bruke dette, kan du bare bruke mer paprikapulver.
  • Reker blir seige om de koker  – derfor tilsetter vi de først når retten er kokt ferdig, og at vi bare blander de inn i den varme retten.
  • Variasjon: Ønsker du andre grønnsaker, kan du f.eks bruke: stangselleri, frosne erter, fennikel, asparges og cherrytomater. Kylling og chorizo, blåskjell, kamskjell, røkt laks, kreps er andre varianter du kan tilsette istedenfor reker og laks.
1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg