hits
< div id="toppmeny"> < ul class="topmenu"> < li>Hjem < li>Om oss < li>Kategorier < li>Tips og triks < li>Arkiv < /ul> < /div>

HURTIG GROVT GRYTEBRØD

 

De fleste oppskrifter på grytebrød hever i mange timer, det får da god tid til å utvikle smaksstoffer. Av og til er det tomt i brødboksen, og det er ikke tid til å vente så lenge.  Dette brødet kan settes på ettermiddagen og er klart til kveldsmaten, og det blir et saftig og kjempegodt brød.

 

Gir ett brød
Ingredienser:
100 gram frø (forslag: 40 gram solsikke-, 40 gram sesam- og 20 gram linfrø)
100 gram sammalt rug, grov
400 gram hvetemel
1 ½ ts tørrgjær
1 ½ ts salt
2 ts flytende honning eller sirup
5 dl vann, romtemperert

Jerngryte med lokk, som tåler høy temperatur. 22 cm i diameter, ca 3 liter

 

Slik gjør du:

  • Sett en stor og vid bakebolle på en vekt og vei opp de tørre ingrediensene. Bland sammen med en sleiv eller slikkepott.
  • Hell vann og honning over i det tørre. Bland sammen slik at alt melet er vått.
  • Dekk til bollen med lokk eller folie, og sett til forheving på et lunt sted. La heve i 2 timer.
  • Bruk slikkepotten eller sleiv og brett deigen fra sidene og inn mot midten, som en konvolutt. Snu bollen slik at du får brettet rundt hele deigen. Brett gjerne 10-12 bretter.
  • La heve videre i 1-2 timer.
  • Sett ovnen på 230 grader. Sett samtidig gryta på en rist på nederste rille i ovnen. Ta ut gryta når den er varm og deigen er ferdig hevet. Strø grovt rugmel i bunnen. Tipp deigen forsiktig over i gryta.
  • Strø litt grovt rugmel på toppen om du ønsker. Legg på lokket og stek i 25 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 ºC og stek videre i ca 20 minutter.
  • Hvelv brødet ut av gryta og over på en rist for avkjøling. Når brødet er avkjølt, pakkes det inn i et kjøkkenhåndkle eller papirpose slik at skorpa holder seg sprø.

 

Tips:

  • Dette brødet kan selvsagt settes om kvelden og bakes ut etter 12-18 timer. Da kan gjærmengden reduseres til ½ ts.
  • Brødet kan lages ennå grovere, men da blir ikke så luftig og virker tyngre.
  • Har du en større gryte, er det bare å øke den totale mengden mel til 650-700 gram, og øke vannmengden til det blir passe deig. Det er ikke nødvendig å øke gjærmengden.


Sånn ser deigen ut når den er ferdig blandet og klar til heving...


Her brettes deigen med slikkepotten. Løft deigen fra kanten og inn mot midten - fortsett rundt hele deigen, til sammen gjerne 10-12 bretter, og sett til heving 1-2 timer.


Her der den tippet over i den varme gryta og er klar for steking..


Klar for et godt måltid :-)

Én kommentar

Victoria Larsen

09.01.2018 kl.19:08

Ser kjempe godt ut! :-)

De tre kokkene knuse

09.01.2018 kl.19:12

Victoria Larsen: Takker og bukker for hyggelig kommentar :-)

Skriv en ny kommentar

De tre kokkene knuse

De tre kokkene knuse

45, Tromsø

Hei! Vi er tre matglade jenter i forskjellige aldre; Hanne-Rita, Elise og Sandra - og dette er vår "familiekokebok". Vi håper å kunne gi inspirasjon både til hverdags- og festmat. Den ene av oss har cøliaki, og derfor har vi noen glutenfrie oppskrifter på lur. Vi håper at du vil følge oss videre!

Kategorier

Arkiv