HVITLØKSGRATINERTE POTETER UTEN FLØTE

Vi fikk dette servert ved en familiemiddag i Wisconsin i sommer, og rubbel og bit forsvant fra formen, så vi var selvfølgelig nysgjerrig på oppskriften. Smaken og bruken er som fløtebakte poteter, men fløten er erstattet med kraft og melk, den blir dermed mindre mektig (..og da klarer man å spise mer av godsakene ;-)). Flere typer ost og timian som krydder gir allikevel en fyldig smak. En blanding av revet mozzarella, parmesan og cheddar er brukt i den som er avbildet, og det gav en utrolig rik og god smak. Dette passer utmerket som tilbehør til biff, kylling, kalkun, svinekjøtt og kan også brukes til fiskeretter.

4 porsjoner
Ingredienser:
800 gram poteter, i tynne skiver
1 ss smør
1 liten gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ½ ss mel eller maisenna
2,5 dl kylling eller grønnsakskraft
3 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts timian
Ca 200 gram revet hvitost (mozzarella, parmesan og cheddar)

 

Slik gjør du:

  • Finhakk løk og hvitløk.
  • Varm opp en stekepanne med smør til mellom middels til høy varme.
  • Ha løken i panna og sauter 4-5 minutter, til den begynner å bli myk og blank. Tilsett hvitløken og la den frese med i ca 1 minutt.
  • Dryss over mel og bland det jevn inn.
  • Hell over kraft og melk og la koke opp.
  • Tilsett krydder og la alt koke et par minutter. Sett til side.
  • Forvarm ovnen til 200 ºC.
  • Skrell eller skrubb potetene godt og skjær i tynne skiver, ca 2  mm tykke, med en skarp kniv eller mandolin.
  • Fordel halvparten av potetene jevnt i bunnen av en ildfast form.
  • Hell over halvparten av sausen og ca 1/3 av den revne osten.
  • Fordel deretter resten av potetskivene jevn utover og topp med saus og resten av osten.
  • Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie og bak midt i ovnen i 30 minutter.
  • Ta av folien og bak videre til osten har fått gylden farge og potetene er møre, ca 20 minutter.
  • Dryss gjerne over litt timian før servering.

Håper det smaker!!

 

TIPS:

  • ved kutting av potetene med kniv; skjær av en skive på langsiden av potetene og legg snittflaten ned på fjøla. Potetene får da en slett side og ligger da stødig under kutting.
  • Ved bruk av maisenna er denne retten glutenfri.


9 mellomstore poteter er ca 800 gram..


Sånn ser sausen ut når den er klar til å ha på potetene…


Ett lag med poteter og saus på toppen…


Straks klar for ovnen…ser lovende ut


Herlig 🙂

6 kommentarer

Siste innlegg