NYDELIGE BURGERBRØD

Dette er en av våre favorittoppskrifter når vi skal ha de ekstra gode burgerbrødene – til gjester eller til en skikkelig god lørdagsburger. De blir lette, luftige, myke og fyldige i smaken. Briochedeig skal normalt settes kaldt i mange timer før den bakes ut, men her har vi hoppet over noen trinn for å gjøre det enklere og raskere. Siden dette er en “rik” deig, er det umulig å få den fattig på smak, selv om vi har kuttet ned på forhevingen – som er tiden da smakene utvikler seg 🙂

Ca 11 stykker
Ingredienser:
2,5 dl melk
2 mellomstore egg
25 gram fersk gjær/2 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
1 ss sukker
1 ½ ts salt
150 gram smør, romtemperert
Egg til pensling
Sesamfrø

 

Slik gjør du:

  • Finn frem alle ingrediensene. Mål opp smøret og skjær det i skiver eller terninger slik at det raskere blir romtemperert. Melken kan brukes kjøleskapskald eller varmes til romtemperatur, ca 25 ºC.
  • Ha alle ingrediensene, unntatt smøret, i bakebollen til en kjøkkenmaskin og la den gå i ca 8-10 minutter på lav til middels hastighet (hvis du bruker fersk gjær og foretrekker å løse den opp i deigvæsken før de tørre ingrediensene tilsettes, må du gjerne gjøre det).
  • Tilsett smøret litt etter litt mens maskinen fortsetter å gå. Smøret skal blandes jevnt inn i deigen, så la deigen eltes i ca 5 minutter. Øk hastigheten og la deigen gå noen runder på høy hastighet. Deigen er litt løs, men det skal den være.
  • Dekk til bollen med lokk eller plast og la heve til den er doblet i størrelse – ca 1 til 1 ½ time i romtemperatur.
  • Del deigen opp i emner på ca 90 gram – det blir ca 11 burgerbrød.
  • Rull til boller og klem de litt flate med håndflaten. Sett på bakepapirkledd eller smurt bakeplate.
  • Dekk til og la heve i romtemperatur til de er doblet i størrelse, ca 1 time.
  • Forvarm ovnen til 225 ºC.
  • Visp sammen egg med en klype salt og pensle det på brødene med lett hånd. Strø eventuelt over litt sesamfrø.
  • Stek de i ca 12-14 minutter på midterste rille, til de er gylne og fine.
  • Avkjøl på rist.

     

TIPS:

  • Briochedeiger inneholder ofte mer egg. Du må gjerne doble mengden egg og bruke mindre melk. Ha 4 egg i et desilitermål og fyll opp med melk til det til sammen blir 3,5 desiliter. Flere enn 4 egg kan gi mye eggesmak, men det er selvfølgelig smak og behag.
  • Har du dårlig tid? Hvis du må lage disse på kortere tid, kan du varme melken til ca 30 grader og kutte ned på forhevingstiden, eller bare bake burgerbrødene ut rett etter at deigen er ferdig eltet. Ikke kutt ned på etterhevingen, da blir de tunge og kompakte.
  • Deigen kan lages kvelden i forveien og settes kaldt over natten.
  • Burgerbrødene egner seg veldig godt til frysing, inntil 3 måneder. Før bruk lar du de tine i romtemperatur og varmer de opp i ovnen på varmluft (180 ºC), i en grillpanne eller på brødristeren.
2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg