STIFADO – GRESK GRYTE

Stifado er en kjent gresk favoritt, der kjøttet får koke til det er ordentlig mørt. Kjøtt og løk har hovedrollen i denne retten, men bruken av krydder gjør dette til en deilig aromatisk gryte. I denne oppskriften er det brukt oksekjøtt, men lammekjøtt må gjerne brukes.


Nydelig gryte. Her er den servert med hjemmelaget ripsgelé og potetmos.. 😀

 

4 porsjoner
Ingredienser:
7-800 gram oksekjøtt (rundstek/bankekjøtt/høyrygg), i kuber
400 gram småløk
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 ts oregano
1 ts rosmarin
½ ts nellik
½ ts kanel
1 ss tomatpurè
2 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater
2 laurbærblader
Salt og pepper

Forslag til tilbehør:
Kokte poteter eller potetmos
Frisk persille

 

Slik gjør du:

  • Rens løken. Små løk beholdes hel, stor løk deles i mindre biter eller båter.
  • Skjær kjøttet i litt store kuber – ca 2,5 x 2,5 cm.
  • Varm opp en gryte med litt olje. Ha i løken og la den frese under omrøring noen minutter, til den gylden. Ta opp og sett til side.
  • Brun kjøttet i 2-3 omganger. Ha alt kjøttet tilbake i gryten og tilsett hvitløk, oregano, rosmarin, nellik og kanel. La frese ca 30 sekunder. Rør inn tomatpurè, tilsett vinen og kok opp.  
  • Tilsett hermetiske tomater og laurbærbladene. Fyll eventuelt på med litt vann slik at væsken nesten dekker kjøttet. Legg på lokk og la trekke til kjøttet er mørt, det tar ca 1 – 1 ½ time.
  • Når det gjenstår ca 30 minutter av koketiden, tilsettes løken (den kan også tilsettes når vinen er tilsatt, pkt 3, men småløk vil koke sund og vil da ikke være like dekorativ).
  • Smak til med salt og pepper. Hvis gryten er litt syrlig, kan smaken rundes av med litt sukker eller honning, ca 1 teskje.
  • Server gryta med litt hakket persille på toppen.

 

TIPS:

  • Småløk er lettere å rense hvis den får ligge litt i varmt vann først.
  • Rødvinen kan erstattes av hvitvin, eller 1-2 spiseskjeer rødvinseddik og kraft/vann.
  • For å slippe en ekstra kjele, kan skrelte eller godt skrubbede poteter tilsettes mot slutten av koketiden. Som på bildet nedenfor.
  • Ris eller salat og brød passer også fint som tilbehør.
  • Hjemmelaget ripsgelé smaker utrolig godt ved siden av. Neppe typisk gresk, men så lenge det er godt er det lov.



Her er den laget som en alt-i-ett gryte med små mandelpoteter i…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg